IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Гибралтар се безпокоят за статута си след Brexit

Гибралтар не е за продан, заяви британският външен министър Борис Джонсън

15:58 | 02.04.17 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Кризата около Гибралтар се задълбочи, след като първият министър на задморската територия Фабиан Пикардо заяви, че е било пренебрегнато искането му да бъде включено правото на Гибралтар да остане част от Великобритания в писмото на премиера Тереза Мей за задействането на член 50, предава БНР.

Уверението на британския външен министър Борис Джонсън, че „Обединеното кралство остава непоклатимо като скала в подкрепата си за Гибралтар“, не се оказа достатъчно да успокои духовете в задморската територия, след като от ЕС обявиха, че Испания ще има право на вето над бъдещите отношения на Гибралтар с блока.

В проекта за насоките на бъдещите преговори между 27-те и Великобритания, публикуван в петък и представен в Малта от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, се казва, че след Brexit "никое споразумение между ЕС и Великобритания няма да може да се прилага на територията на Гибралтар без споразумение между кралство Испания и Обединеното кралство". Това означава, че Мадрид може потенциално да блокира достъпа на Гибралтар до всякакво търговско споразумение, постигнато между Великобритания и ЕС, опасява се политическата опозиция в британската задморска територия. 

Първият министър на Гибралтар Фабиан Пикардо, твърди, че Испания се възползва от Brexit, за да преговаря за статута на територията, която се опитва да си върне от 300 години насам. В интервю по лондонското радио ЕлБиСи Пикардо заяви, че призивите му въпросът да бъде включен в писмото на Тереза Мей до Брюксел не са били чути и допълни: Има и други евроепейски партньори, като малтийците, ирландците, скандинавците и германците, които знаят, че Испания винаги ще се опитва да използва ЕС да предявява претенциите си към Гибралтар и не трябваше да допускат това да стане.

Бившият министър на отбраната Кевин Джоунс заяви, че не трябва да се стои със скръстени ръце, докато британското правителство предава жителите на Гибралтар. Преговорите за Brexit още не са започнали, а Тереза Мей и Дейвид Дейвис вече сътвориха пълна бъркотия, допълни Джоунс. 

96 на сто от населението на Гибралтар гласува за оставане в ЕС в референдума през юни миналата година.

Британският външен министър Борис Джонсън заяви днес, че Гибралтар не е за продан, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Гибралтар не е за продан. Гибралтар не може да бъде изтъргуван по време на преговорите за Brexit, заяви британският външен министър пред в. "Телеграф". 

В изказването си Джонсън изтъкна, че политиката на правителството му остава твърда и постоянна. "Суверенитетът на Гибралтар не може да бе променян без изричното съгласие на Обединеното кралство и народа на Гибралтар", посочи той. По думите му, статутът на Гибралтар не се е променял от 1713 година. "Присъединяването на Великобритания към Общия пазар през 1973 г., когато Испания още не беше член, не промени нищо. Нищо не би трябвало да се промени и днес", добави Борис Джонсън.

Премиерът Тереза Мей ще тръгне на война за Гибралтар по същия начин, по който Маргарет Тачър защити Фолкландските острови, заяви бившият министър-председател Майкъл Хауърд, цитиран от БНР. Консерваторът лорд Хауърд допълни, че не може да се поставя под въпрос, че британското правителство твърдо ще застане зад Гибралтар, чието население категорично в два референдума е заявило, че не иска да живее под испанско управление. 

Малко по-рано министърът на отбраната Майкъл Фалън обеща да брани "Скалата" по всякакъв начин. 

Премиерът Тереза Мей даде гаранции на първия министър на задморската територия Фабиан Пикардо, че Лондон ще работи с Гибралтар за възможно най-добър резултат от Brexit и че територията няма да стане разменна монета в преговорите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 7 години
опа латентния гай, тъпкач ли търсиш пак ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
Хихи... Докато ИЮ се тръшка да връща Крим на неква 25 годишна измислена псевдодържава, на другия край на Съюза англичаните не щат да връщат Гибралтар на Испания... Що така бре Миме? Това не е ли анексирана, направо окупирана испанска територия? хихи...Даже дрънкат оръжия и плашат превантивно - за секи случай:"Britain's Royal Navy is substantially weaker than it was during the Falklands War but could still "cripple" Spain, military experts have said."http://***.telegraph.co.uk/news/2017/04/02/britains-navy-far-weaker-falklands-could-still-cripple-spain/Изобщо нема да влизаме в коментари за Фолклендските острови и референдума там, дето го проведоха сред жените на английските военни, дет вардят там земите на Юбританската корона... хихи... То не за друго, ама щото са най-големите говномети по Русия - даже са по-зли от янките... хихи.. Я вместо да осакатяват съюзника си от НАТО - Испания, да идат да изгонят *** от Крим... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 0
honaniga
преди 7 години
По същата логика не е зле македонците да се задействат докато е време. Така де. Ако искат да са в ЕС. Ще им помогнем в организацията на драго сърце. Разполагаме с необходимия потенциал. Осъмват и са вече в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 1
comet
преди 7 години
По-скоро правителството на Англия се безпокои и има защо, защото ако Кралството се раздели с тази територия, то губи да е фактор (стратегически контрол) върху достъпа до Средиземно море. ... Ще тръгне тя, ама на среща си ще има наследниците на всичките други европейски колониални империи. Отделно, североирландците и шотландците също не долюбват англичаните с действията им им да се отцепят от ЕС. Като капак и 48те% англичани са против брекзита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
nns
преди 7 години
тоз убавец , стигне ли годините на тръмп , ще го шибне в земята по външен вид :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 10
majnata
преди 7 години
Всеки ше направи като Путин , нищо че преди туй го е сочил с пръст !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Етнически състав на населението в Гибралтар - Гибралтарци (потомци на испанци, генуезци, португалци, мароканци) - 71.3 %, англичани - 18.5 %, мароканци - 8.6 %, други - 1.6 %.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 5
bgMan
преди 7 години
Били готови дори на война с ЕС заради тези 6.5 кв.км. скала. А се пробват да бъдат морални съдници на Путин заради Крим. С какво са по-различни от него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 4
0pk
преди 7 години
Да викнат Путин да им направи един референдум за независимост :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още