fallback

Марио Драги: Паричната политика на ЕЦБ остава подходяща

Уверени сме, че политиката ни работи и че перспективите пред икономиката постепенно се подобряват, каза президентът на институцията

13:40 | 06.04.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) остава подходяща, а за да се промени, е нужна значителна увереност. Това заяви президентът на институцията Марио Драги, цитиран от Ройтерс.

„Уверени сме, че политиката ни работи и че перспективите пред икономиката постепенно се подобряват“, каза Драги по време на конференция във Франкфурт в четвъртък.

„Но въпреки това не виждаме достатъчно доказателства, за да променим значително оценката си за перспективите пред инфлацията, която все още зависи от значително количество подкрепа от паричната политика. Затова преоценка на сегашната парична политика сега не е основателна“, допълни президентът на ЕЦБ. 

„Не виждам причина да се отклоняваме от индикациите, които последователно предоставяме при изявленията ни на пресконференциите“, каза още Драги.

Икономиката на еврозоната изглежда набира сила, а заплахата от дефлация вече не е налице. ЕЦБ обаче отправя смесени сигнали за стратегията си за излизане от безпрецедентната програма за стимули, коментира Bloomberg.

Сегашните прогнози включват значителна пауза между края на плана за изкупуване на активи (в края на тази година – бел.ред.) и старта на повишения на лихвите. Някои икономисти в ЕЦБ обаче вече изразиха подкрепа за ускоряване на този процес и дори обръщане на последователността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:59 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още