IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кьоре: Огромните стимули не представляват заплаха за финансовото здраве

Коментарът му най-вероятно ще намали очакванията за нови количествени улеснения

16:01 | 03.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) не вижда доказателства агресивната парична политика да пречи на финансовите пазари“, заяви пред Ройтерс Беноа Кьоре, член на Изпълнителения съвет на ЕЦБ, въпреки отрицателните лихви и знаците за недостиг на облигации.

Коментарът му най-вероятно ще намали очакванията за нови количествени улеснения, които да облекчат напрежението на пазара за облигации. Това щеше да стане чрез намирането на купувачи на по-голямата част от държавния дълг на стойност 1,4 трилиона евро, който ЕЦБ закупи.

Това се случва на фона на ново увеличение на лихвите по германските и френските ценни книжа през миналия петък, което сигнализира, че инвеститорите трудно намират облигации с достатъчно високи лихви, за да служат за допълнителна гаранция на търговските им позиции.

Кьоре смята, че главната причина за по-широкото търсене на краткосрочни германски държавни облигации е политическият риск в някои страни от ЕС и по-строгите финансови правила след кризата от 2008 - 2009 г., като двата фактора понижават възвращаемостта на тези активи под нулата.

Той заяви, че доказателствата това да е свързано с покупката на държавен дълг от страна на ЕЦБ или с въведената такса върху депозитите, които бяха две доста крайни мерки, предприети от Франкфурт, за да се повиши инфлацията, са нищожни.

За да смекчи перспективата за техническа промяна в покупките на ЕЦБ, главният икономист на банката Петер Прат заяви пред испански вестник, че ЕЦБ ще продължи да закупува държавни облигации според приноса на всяка страна за капитала на банката.

Лихвите по германските и френските държавни ценни книжа се покачиха до 1,9 на сто и 1,2 на сто в петък, когато банките приключиха първото си тримесечие и започнаха да продават неохотно държавните активи. За сравнение, обикновеното ниво на лихвите по облигациите е около 0,5-0,6%.

Когато стимулите на ЕЦБ станаха твърде големи около Нова година, международната Асоциация на капиталовите пазари (ICMA) призова ЕЦБ да намали улесненията или да се подготви за риска, че някои институции няма да успеят да осигурят допълнителни гаранции, което ще ги постави в риск от изпадане в несъстоятелност.

Кьоре заяви още, че свиването на улесненията до 60 млрд. евро месечно от април би трябвало да облекчи пазара, но допълни, че търсенето на краткосрочни държавни ценни книжа ще остане високо. Той поясни, че за момента тези фактори ще продължат да натискат лихвите на тези активи надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
DarkStar
преди 7 години
да изкривяваш спекулативен пазар само с една цел - да го върнеш към разтеж си е точно манипулиране, което рано или късно ще даде своите неприятни последици. Особенно знаейки мащабите... по 60+ млрд евро на месец ( повече от целя БВП на България за година... ) после очакваме да имаме конкурентноспособни фирми, готови да поемат разумни рискове и да имат устойчив растеж вместо спекулативен ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още