IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Икономическото възстановяване в еврозоната набира сила

Европейската централна банка очаква силен икономически растеж на еврозоната за първото тримесечие

19:02 | 23.03.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическото възстановяване в еврозоната набира сила и някои данни сочат силен темп на растеж през първото тримесечие въпреки несигурността около Brexit, пребалансирането на китайската икономика и новата политика на САЩ, които помрачават перспективите. Това посочи днес Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от Ройтерс. 

Новопостъпили данни, най-вече резултати от проучвания, са засилили увереността на управителния съвет, че наблюдаваното в момента разширяване на икономиката ще продължи да укрепва и да нараства, посочи ЕЦБ в редовния си бюлетин. 

Световната търговия, която има ключов принос за растежа, също изглежда набира скорост и въпреки все по-силната протекционистична реторика от Вашингтон се очаква значително разширяване на световната търговия наред с глобалната активност, допълва ЕЦБ. 

Несигурността все пак остава повишена, особено заради липсата на яснота за политиката на новата администрация в САЩ, известна като "Америка на първо място", и влиянието ѝ върху останалата част от света, отбелязва франкфуртската институция. 

ЕЦБ предупреждава също, че въпреки ускоряването на растежа, засилването на инфлацията ще бъде по-слабо на фона на очакваните стабилни цени на петрола. 

Банката, която от години се бори със свръхниската инфлация, остава обезпокоена, че неотдавнашното ускоряване в растежа на цените се дължи единствено на поскъпването на петрола и поради това е временно и изисква нови стимули. 
Растежът на възнагражденията - ключово условие за ускоряването на инфлацията, остава нисък по исторически стандарти, предупреждава ЕЦБ.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
"Бедните в Германия стават все по-бедни" Мдаа , яко възстановяване , дума няма !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
lyusien
преди 7 години
Целта вече е ръст на Б В П за Еврозоната от 2.5 % и ръст за целия ЕС от 3%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още