IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Мястото на европейските агенции е на територията на ЕС

Къде ще бъдат разположени институциите не е обект на преговорите за Brexit, а решение на страните от блока

15:43 | 19.04.17 г.
<p>
	Снимка:<em> ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Мястото на европейските агенции е на територията на Европейския съюз (ЕС), коментира в обедния брифинг в Брюксел говорителят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас. Британското правителство намекна преди ден, че е възможно да запази седалището на Европейската агенция за лекарствата (EMA) и Европейския банков орган (EBA) и след излизането си от ЕС.

Според Схинас обаче мястото на тези институции не е обект на преговори в процеса по Brexit, а ще бъде определено от 27-те държави, които остават в Общността.

Преди да подаде оставка второто правителство на ГЕРБ даде индикация, че България може да кандидатства да приеме агенцията, която отговаря за регулацията на лекарствените продукти. До официално заявление за това не се стигна.

Лондон е седалище и на други европейски институции, сред които и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Схинас коментира още, че все още няма план за началото на преговорите за Brexit. Вероятно те ще започнат най-рано през юни, стана ясно от думите му. На 29 април лидерите на ЕС ще се срещнат, за да получат разяснение от председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск за процедурата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още