fallback

ЕК очаква Лондон да покрие разходите за Brexit - в евро

Напускането на ЕС няма да излезе евтино на Лондон, показва проект на документ

08:13 | 21.04.17 г. 7

Европейската комисия (ЕК) очаква Великобритания да покрие разходите около Brexit – за преместване на агенциите, които в момента са на Острова, и извънредните срещи на високо ниво, командировките и преговорите, става ясно от проект на документ, цитиран от Politico.

Брюксел минимизира и валутния риск, очаквайки Лондон да изпълни това свое задължение, като се разплати в евро, става ясно още от текста.

В насоките за преговорите сред приоритетите е записана още и защита на гражданите на ЕС и бизнеса, които се намират във Великобритания. Като цяло позицията е, че излизането от общността няма да бъде никак евтино.

„Няма наказания, когато една страна напуска ЕС. Няма цена, която тя да трябва да плати, но трябва да оправим сметката“, смята главният преговарящ от името на ЕК Мишел Барние.

Подготвените документи обаче показват обратното и според досегашни оценки Великобритания ще дължи към 60 млрд. евро заради дългосрочните си задължения към ЕС след напускане на общността, пише Politico.

Brexit ще бъде дискутиран от лидерите на 27-те страни от ЕС (без Великобритания) на извънредна среща в Брюксел, насрочена за 29 април. Тогава трябва да бъде подготвен и план на преговорите с Лондон.

Няколко дни по-рано, на 26 април, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще бъде в Лондон по покана на британския премиер Тереза Мей, за да обсъди активирането на чл. 50 от Договора за ЕС. Той ще бъде придружен от Мишел Барние, анонсираха по-рано от Брюксел.

ЕК ще представлява страните от общността в разговорите с Лондон за Brexit. Няма да бъдат допускани двустранни преговори в тази насока. Споразумението, което ЕК ще постигне, трябва да получи одобрението на Европейския парламент.

Началото на преговорите вероятно ще бъде забавено заради предсрочните избори, които ще се проведат във Великобритания на 8 юни. Процесът по Brexit трябва да отнеме две години, но този срок може да бъде удължен със съгласието на страните от ЕС.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:22 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още