fallback

"Газпром" се разбра с партньорите си за финансирането на "Северен поток" 2

Всяка една от петте компании ще осигури по почти 1 млрд. евро за проекта

18:09 | 24.04.17 г. 6
Автор - снимка
Създател

Западните партньори на "Газпром" в проекта за разширяване на "Северен поток" са постигнали споразумение за финансирането на проекта, пише Ройтерс. Стойността му се оценява на около 9,5 млрд. евро.

С намирането на начин за финансиране руският газов гигант ще преодолее сериозно препятствие пред плановете си. В проекта участват пет западни компании, които притежават дял от по 10% - германските Uniper и Wintershall (част от концерна BASF), Shell, OMVи френската Engie.

На официална церемония в Париж всяка една от тези компании се ангажира да осигури 10% от нужното финансиране или 950 млн. евро.

Останалата част от проекта (50%)е в ръцете на "Газпром". Ръководителят на руската компания нарече това споразумение "символично".

Плановете са "Северен поток" 2 да бъде въведен в експлоатация през 2019 година и да е с капацитет от 55 млрд. куб. метра. Неговото трасе повтаря пътя на съществуващия в момента "Северен поток" и целта му е да помогне Русия в плановете й да заобиколи Украйна като транзитна страна.

В Европа мненията за проекта не са еднозначни. Според коментарите на Европейската комисия общността не се нуждае от новия газопровод, който само ще засили зависимостта на ЕС от руския газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:09 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още