IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EurActiv: ЕК се придвижва към одобрение на "Северен поток" 2

Одобрението може да се очаква в замяна на отстъпките на "Газпром" за пазара в ЦИЕ, твърди изданието

14:07 | 14.03.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Nord Stream 2</em></p>

Снимка: Nord Stream 2

Европейската комисия (ЕК) върви към одобрение на разширението на „Северен поток“, твърди EurActiv, позовавайки се на свои източници. Според публикацията „Газпром“ се е съгласила на редица отстъпки за пазара в Централна и Източна Европа, но за сметка на това ще очаква и смекчаване на тона от Брюксел по редица енергийни проекти.

„Северен поток“ 2 е един от спорните планове за строителство на газопроводи. На този етап мнението на комисаря по въпросите на енергетиката Мигел Ариас Канете и на комисаря по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович е, че ЕС няма нужда от този проект, който ще засили доминиращата позиция на Русия на европейския газов пазар.

Това становище повтори и комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер при представянето на решението на ЕК за „Газпром“. Думите й бяха излъчени във видеосистемата на Комисията.

Плановете за „Северен поток“ 2 предвиждат директно свързване на газопреносната система на Русия и Германия и удвояване на количествата газ, които Русия сега пренася по газопровода по дъното на Балтийско море.

Срещу тази идея обаче активно се противопоставят редица държави от Централна Европа, сред които особено активна е Полша. Словакия също възразява срещу новия газопровод, защото в момента печели 1,5% от своя брутен вътрешен продукт от транзитните такси на газа от Русия за Европа.

Германия от своя страна лобира активно за проекта, защото той ще я превърне във водещ дилър на руския природен газ в Европа, измествайки Украйна. С реализацията на проекта и доставките на втечнен газ ще имат второстепенна роля на пазара.

Според източниците на EurActiv решението, което ще позволи реализацията на „Северен поток“ 2, ще дойде след изборите в Германия, насрочени за септември.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 10
supertrader
преди 7 години
От Германия и Русия може да се очаква и да се сбият в един момент когато развъртят яко търговията. Случвало се е тяхното приятелство да завърши така и пак може да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 7 години
Хихи... Когато ЕС отиде на бунището, Германия и Русия ще пуснат не само колкото си искат патоци, но и така ще се гушнат, че в останалата част на Европа и въздуха ще ви го пускат германците по заявка, с касови бележки.... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 5
doba
преди 7 години
Мхм, за германците може.Нали са на по-висока скорост.Гиди-гиди...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 9
Invcom
преди 7 години
ето затова ще се разпадне този порнографски съюз, защото за кучета и котки може, а за прасета не може. Колкото по бързо ЕС отиде на бунището на историята толкова по скоро ще има шанс и за България..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
KPetkov
преди 7 години
И какво стана сега? Германците ще си имат газопровод и ще продават и на нас и на украинците с по 20-30% отгоре по обратната връзка. Нищо, нали растежа на германците се забавяше. Сега ЕС и Украйна дружно трябва да помагат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още