IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската HNA Group вече е най-големият акционер в Deutsche Bank

Трансакцията на компанията е част от плана на германската банка да засили капиталовата си позиция

15:00 | 03.05.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Едва два месеца, след като обяви, че влиза в германската Deutsche Bank с участие от 3,04% от акциите, сега китайският корпоративен и финансов конгломерат HNA Group се превърна и в най-големия акционер в банката. Компанията е увеличила дeла си в Deutsche Bank до близо 10%, като по този начин се превръща в най-големия акционер.

През март най-големият германски кредитор е продал близо 4,8% от акциите си на HNA Capital, което е дъщерно дружество на китайския инвеститор, чиято цел е да се превърне в глобален кредитор.

Според изчисленията на Financial Times делът на китайския конгломерат в банката, придобит чрез фондовия мениджър C-Quadrat, e достигнал 204,7 млн. акции от общо 2,06 млрд. ценни книжа.

След тази сделка делът на китайския инвеститор в Deutsche Bank достига 9,92%, като е значително над участието на втория най-голям акционер – американското управляващо дружество BlackRock с неговите 5,88%, както и над притежаваните от бившия премиер на Катар Хамад бин Ясим бин Джабар ал Тани и братовчед му Хамад бин Халифа ал Тани общо над 6% от книжата.

HNA е известен извън Китай като собственик на авиокомпании (Hainan Airlines) и на летища и хотелски вериги като Hilton. В края на миналата година китайското дружество придоби дял от 25% в световната хотелска верига за 6,5 млрд. долара, а продавач беше Blackstone Group LP. Освен това холдингът притежава и голямо поделение за управление на банки и недвижими имоти. Компанията придоби през април 2016 г. Carlson Hotels Inc, които притежават веригата Radisson, както и мажоритарния дял на компанията в Rezidor Hotel Group AВ. Цената на сделката не се разкрива.

Сега значителна част от акциите на Deutsche Bank се притежават от чуждестранни собственици. През 2015 г. все още около 56 на сто от дяловете на Deutsche Bank бяха в германски ръце, а останалите - в чуждестранни. С последните инвестиции от Катар, Китай и САЩ това съотношение вероятно ще се промени значително. 

Китайските компании засилват инвестициите си в чужбина, за да компенсират забавянето на местната икономика, посочва Ройтерс. 

Отвъдморските сливания и придобивания от страна на китайските компании достигат рекордните 181 млрд. долара през миналата година, което е със 70% повече спрямо цялата 2015 г.  

Така например китайската компания за домашни електроуреди Midea станa най-големият акционер в един от водещите производители на роботи в Европа - германската Kuka (интервю с Доминик Бьозл, старши мениджър Корпоративни иновации в германската компания за роботика KUKA, специално за седмичното  технологично обзорно предаване UpDate на Bloomberg TV Bulgaria вижте тук).

Обявените сделки през миналата година включват и придобиването на швейцарската Syngenta от China National Chemical за 43 млрд. долара, което ще бъде най-голямата международна транскация на китайска компания. Tencent Holdings обяви през юни сделка за 8,6 млрд. долара за закупуването на финландския производител на видео игри Supercell, а China Oceanwide Holdings съобщи за придобиването на американския застраховател Genworth Financial за 2,7 млрд. долара.

Трансакцията на китайския инвеститор е част от плана на Deutsche Bank да засили капитала си и да си осигури финансова стабилност. В края на миналата година кредиторът бе глобен с близо 7,2 млрд. долара от администрацията на президента Барак Обама заради злоупотреба при търговията с ипотеки.

През април 2017 г. последва нова глоба в размер на 156 млн. долара по обвинения на американския Федерален резерв в две нарушения – за слаб контрол върху звеното за валутни операции и за неспазването на правилото "Волкър", което забранява на банките да търгуват за собствена сметка.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
Да не стане до края на годината Дойче б^анк най-малкия акционер в HNA Group... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още