IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ одобриха придобиването на Syngenta от ChemChina

Сделката обаче трябва да получи разрешение и от други антитръстови регулатори в цял свят

10:37 | 22.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

China National Chemical Corp. (ChemChina) получи одобрение от американските власти за придобиването на швейцарската химическа компания Syngenta за 43 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Комисията по чуждестранните инвестиции в САЩ е одобрила транскацията, заявиха компаниите в съвместно изявление. Сделката, която се очаква да приключи до края на годината, все още е обект на одобрение от антитръстовите регулатори в цял свят, се посочва в изявлението.

Syngenta, която е получила над една четвърт от приходите си миналата година от семена и защита на посевите в Северна Америка, ще помогне на държавната ChemChina да се трансфомира в глобален гигант в сферата на пестицидите и земеделските химикали. Офертата поведе рекордна вълна от китайски придобивания, които накараха американските власти да обмислят твърденията, че покупката може да постави под заплаха националната сигурност.

Комисията по чуждестранните инвестиции, която е ръководена от финансовото министерство и включва представители на министерството на отбраната и на външните работи, проучва придобивания на американски бизнеси от чужди инвеститори за рискове за американската сигурност и може да препоръча на президента да блокира дадена сделка. Комисията често налага условия за трансакциите, преди да ги одобри, например ограничаване на достъпа на чуждата компания до част от американските бизнес сектори.

Одобрението от Комисията може да доведе до критики в САЩ. Група сенатори от земеделски щати през март призоваха финансовото министерство внимателно да проследи придобиването на Syngenta, твърдейки, че тя може да засегне хранителната сигурност и безопасност, както и земеделския сектор в САЩ.

През юни сенатор Чък Грасли, републиканец от Айова, нарече сделката „обезпокоителна“ и каза, че САЩ трябва да обмислят „стратегически въпроси“, преди да бъде одобрена продажбата на земеделски активи на чужди правителства.

Ройтерс съобщи по-рано, че се очаква одобрение от американските власти, позовавайки се на анонимни източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още