IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За по-малко от 6 месеца Китай би рекорда си от 2015 г. по придобивания в чужбина

Очаква се обаче темпът на сделките да се забави през останалата част на годината

10:50 | 21.06.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

За по-малко от шест месеца от 2016 г. апетитът на Китай към чуждестранните сливания и придобивания (М&А) вече е задминал миналогодишния рекорд, след като гладните за сделки купувачи преследват глобални активи като недвижими имоти, химични и високи технологии, съобщава Ройтерс.

Офертата на химическия гигант China National Chemical Corp's (ChemChina) за придобиването на швейцарския производител на земеделски химикали Syngenta за сумата от 43 млрд. долара формира почти 40% от общата сума от 111,6 млрд. долара за тази година. Дори без тази сделка обаче темпът се ускорява.

Банкерите и юристите обаче казват, че може да има известно забавяне през втората половина на годината, тъй като континенталните купувачи са изправени пред засилен контрол у дома и в чужбина.

China International Capital Corp, най-голямата инвестиционна банка в страната, очаква сделките да достигнат 150 млрд. долара тази година.

Китайските купувачи са обявили сделки за 111,5 млрд. долара за 2015 г. от 632 сделки, сочат данни на Thomson Reuters. Приключените сделки, по които банките са получили такси, миналата година са възлизали на 73 млрд. долара спрямо 45,6 млрд. долара за тази година.

Някои скорошни китайски технологични сделки обаче срещат съпротива, което може да накара купувачите да са по-внимателни. Усилията на Midea Group да купи германския производител на промишлени роботи Kuka, например, провокира политически гняв в Германия и компанията трябваше да предложи множество гаранции, че ще запази местните обекти и работни места.

Очакваме изходящата активност със сливания и придобивания да продължи да расте, но не със същия забележителен темп като през първото тримесечие на 2016 г.“, казва Дейвид Уу, ръководител на корпоративните финанси за Китай в ING Bank.

Желанието на Китай да ограничи отлива на чуждите си резерви, които са намалели с над половин трилион долара миналата година, също може да спре някои сделки.

Юристите казват, че Държавната администрация за валутна търговия (SAFE), която наблюдава резервите на страната в размер на 3,19 трлн. долара, се опасява, че отливът заради сделки може да натежи на юана.

SAFE отмени официалния процес на одобрение за изходящите трансакции преди известно време, но следи изходящите потоци доста внимателно предвид скорошния ръст на парите, напускащи страната“, казва Андрю МакГинти, партньор в базираната в Шанхай юридическа фирма Hogan Lovells International.

Несигурността около резултата от референдума по членството на Великобритания в Европейския съюз тази седмица и приближаващите президентски избори в САЩ през ноември също са фактори, които вероятно ще забавят международните покупки на Китай, казват банкерите.

След като години наред се фокусираха върху процъфтяващата местна икономика, китайските компании все повече търсят начини да дивесифицират приходите си, докато ръстът у дома спадна до 25-годишен минимум.

Други големи покупки, обявени от Китай тази година, включва придобиването на Ingram Micro от HNA Group за сумата от 6,3 млрд. долара, както и офертата за General Electric от Haier Group на стойност 5,4 млрд. долара.

„Дали е от частния сектор, правителството или дори средноголеми компании, това разширяване е стратегическо и с дългосрочен фокус“, казва Джон Ким, ръководител на сливанията и придобиванията за Азия в Goldman Sachs.

“Апетитът е особено ненаситен към технологиите, медиите, здравеопазването и финансовите услуги, като в обозримо бъдеще това няма да отмине“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 6
Kosto
преди 7 години
Тези с една партия какво правят. Ами ако имаха 2132 като нас? Сигурно основно щяха да протестират за повече демокрация и да се надпреварват кой да продаде повече от Китай на чужд посланик, за краткото време, в което е на власт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 7
michaelis12
преди 7 години
За разлика от жълтите, ние българите вървим към Диалектически Reverse Engineering, т.е. продаваш нещо качествено (разваляш фабрики, централи и прочее) и придобиваш безполезни хартийки доларчета, с които си купуваш безполезни нещица като лимузини и къщи и трансформираш нацията в полупримати и чалгаши .... еееми кой за кво е учил ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 7
michaelis12
преди 7 години
чайниците следват показват нагледно теорията на Маркс за Диалектическия Материализъм я да видиме какво пише вътре :Диалектически материализъмhttps://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BCТрите основни закона (ще вземем под внимание закон нр. 2) -Закон за прехода на количествените натрупвания в качествени изменения - идеята е, че в течение на години се натрупват малки, незначителни изменения, които в един критичен момент, изведнъж и скокообразно, водят до появата на нещо качествено ново.----------------------------------------------------------------------------------------------това преведено за такива демократи кат khao и Коню значи, че като бачкаш натрупваш мангизи (хартии) -> хвърляш ги тея мангизи (безполезни доларчета) за нещо смислено и трансформираш нацията в нещо качествено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 8
michaelis12
преди 7 години
тва беха тея комунистите с "проблемите и със забавящата се икономика" ..... а Българията с Евроатлантизма и със светила като Митов крретена и Плювню оллигофрена може да придобие само 5 допълнителни сергии на Г. Кирков за продажба на цигари без бандерол .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още