IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямото китайско придобиване се изправя пред съпротива в САЩ

Сделката за придобиването на Syngenta от ChemChina за 43 млрд. долара предизвиква опасения за конфликт на интереси

14:30 | 24.03.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-голямото придобиване в историята на Китай се оказва под атака от САЩ. Миналия месец държавната ChemChina обяви придобиването на огромната швейцарска компания за семена и пестициди Syngenta за 43 млрд. долара, припомня CNNMoney. Планираната сделка обаче задейства сигнал за тревога в САЩ, където Syngenta доставя продукти на земеделския сектор и управлява съоръжения за научна и развойна дейност и производство.

Чък Грасли, сенатор от ключовия земеделски щат Айова, сподели в сряда, че има опасения как сливането „може да се отрази на хранителната сигурност и дистрибуция на САЩ, тъй като хранителният и земеделският сектор са част от критичната инфраструктура на страната“.

Републиканецът заяви пред местна радиостанция, че сделката може да създаде конфликт на интереси, тъй като китайското правителство не само че ще регулира биотехнологични продукти, но и ще притежава компания, която ги произвежда. Продуктите на Syngenta, които целят да помагат на земеделците да получават повече продукция от земята си, включват генетично модифицирани семена за култури, като царевица, соя и захарно цвекло.

Земеделският министър на САЩ Том Вилсак вече изрази тревога от сделката заради това как Китай регулира чуждите биотехнологични продукти. „Следя внимателно това и продължавам да изпитвам сериозно безпокойство за начина, по който биотехнологиите и иновациите се третират и затрудняват от система в Китай, често неосновано на науката, а по-скоро на политиката“, каза Вилсак миналия месец.

ChemChina, която е създадена преди 12 години от компании под държавно управление, засега отказва коментар.

Двете компании по-рано заявиха, че ще искат одобрение на сделката от Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ, регулаторен орган на финансовото министерство, който дава разрешения за продажбата на американски компании на чужди инвеститори.

Сделката със Syngenta е поредното голямо китайско придобиване, изправено пред възражения от страна на САЩ. Миналия месец десетина законодатели изпратиха писмо до Комисията за чуждестранни инвестиции, призовавайки за „пълно и внимателно разследване“ на това дали китайска компания, която планира купуването на Chicago Stock Exchange, е в близки отношения с правителството в Пекин.

Американската технологична компания Western Digital пък миналия месец заяви, че отменя приемането на инвестиция за 3,8 млрд. долара от китайска компания, тъй като комисия на финансовото министерство е решила да разследва сделката.

Китайските компании са в момент на трескаво глобално изкупуване. От началото на годината досега те вече обявиха чуждестранни сделки за 104 млрд. долара, които са 98% от обема за цялата минала година, твърди Dealogic.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
contra2
преди 8 години
"Всички сме равни, ама някои са по-равни" Така, така...Затова пък Монсанто се интегрира чудесно на Европейския континент, защото ЕС-администрацията блее...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
mick
преди 8 години
Да бе - конфликт на интереси - американците огъват правилата както им изнася.. свободен пазар - ама само за тях. Преди време една автомобилна компания беше на пазара, тъкмо руснаците да я купят и хоп - отказахам им.. и сега така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
....китайска компания, която планира купуването на Chicago Stock Exchange.....--------------------------------------------------------------------------------------------------мм кат казвам аз, че ше търгуваме на чайна стрийт не верваше народа ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още