IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ChemChina с оферта за 43 млрд. долара за придобиването на швейцарската Syngenta

Сделката ще бъде най-голямата чуждестранна покупка от страна на китайска компания

10:47 | 03.02.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китайската химическа група ChemChina е предложила над 43 млрд. долара за придобиването на швейцарския гигант в агробизнеса Syngenta, съобщава ВВС.

Сделката може да се превърне в най-голямата чуждестранна покупка от страна на китайска компания и второто най-голямо придобиване в химическата индустрия за последната година.

ChemChina планира да плати 480 швейцарски франка (471,39 долара) в брой за всяка акция на Syngenta.

Швейцарската компания заяви, че „единодушно препоръчва офертата на акционерите“ и че сделката ще помогне за допълнителното ѝ разширяване в Китай.

„Сделката минимизира оперативните прекъсвания. Тя се фокусира върху растежа на глобално ниво, особено в Китай и на други развиващи се пазари, и позволява дългосрочни инвестиции в иновации“, заяви председателят на Syngenta Мишел Демар.

“Syngenta ще си остане Syngenta и ще продължи да се базира в Швейцария, отразявайки привлекателността на тази страна като център за управление на дейността“.

Швейцарската компания отчита ръст на цената на акциите заради спекулации за придобиването ѝ.

През последните месеци тя получи непоискано предложение за придобиване за 46 млрд. долара в парични средства и акции от американския конкурент Monsanto. Офертата бе отхвърлена на основание защита на конкуренцията.

ChemChina няма голям бизнес със селскостопански химикали, но все пак ще се нуждае от регулаторно одобрение на сделката в САЩ и Европа.

Компанията притежава най-различни бизнеси, включително италианския производител на автомобилни губи Pirelli, германската компания за машини KarussMaffei и най-големия производител на пестициди в Израел.

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още