IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Monsanto отклони и по-високата оферта на Bayer

Във финансов аспект предложението не е достатъчно, за да обезпечи сделка, смятат американците

15:39 | 19.07.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската компания за производство на семена Monsanto отказа и новата, по-висока оферта за придобиване от страна на германския гигант Bayer, предава Bloomberg. По-рано през деня се появиха спекулации, че има раздвижване в преговорите и дори е сключен договор за поверителност, което доведе до спад на цената на акциите на германския концерн.

Преди дни германската фирма предложи 64 млрд. долара за американците, след като първото предложение на стойност 62 млрд. долара бе отхвърлено с аргумента, че цената е прекалено ниска. 

Сега американците отново се позовават на ниската цена.

„Във финансов аспект офертата не е достатъчна, за да обезпечи сделка“, обяви американската компания във вторник. Въпреки това обаче Monsanto остава отворена за преговори с базирания в Леверкузен фармацевтичен концерн, както и с други страни, пояснява той.

На пазарите днес имаше очаквания, че с повишената си през миналата седмица от 122 до 125 долара за акция оферта Bayer ще накара Monsanto да разреши преглед на счетоводните си книжа. Това би улеснило германците да получат по-пълна представа за стойността на американския концерн. 

След оповестяването на новината за отказ от сделка книжата на Bayer ограничиха спада до 0,96%, или 92,01 евро за брой.  

С покупката на Monsanto Bayer би придобила най-големия доставчик на семена и пионер в биотехнологиите. Генномодифицираните семена, с които Monsanto търгува от около две десетилетия, в момента представляват по-голямата част от царевицата и соята, отглеждана в САЩ.

Самото сливане на двете компании е малко вероятно да срещне значителни пречки в антитръстовите закони, но може да засили внимателното наблюдение над няколкото компании свързани с безпрецедентната консолидация в тази индустрия. Регулаторните органи вече разглеждат сливането на стойност 130 млрд. долара между Dow Chemical Co. и DuPont Co., а органите по националната сигурност в САЩ трябва да дадат оценка на предложението на China National Chemical Corp. за придобиването на швейцарската Syngenta AG срещу 43 млрд. долара.

Bayer и базираната в Сейнт Луис Monsanto имат общ годишен приход от 67 млрд. долара през 2015 г., като 37% от него е от фармацевтични продукти, включително лекарства без рецепта и продукти за диагностика, а 39% са от химикали за селското стопанство.

Според Джо Уолтън, анализатор в Credit Suisse Group AG в Лондон, инвеститорите вероятно ще поискат поне 40% премия за Monsanto, но американската компания може да не поиска да сключи сделка дори на тази цена. Това ще направи сделката трудна за преглъщане от страна на базираната в Леверкузен германска компания, чиято пазарна стойност се оценява на 79 млрд. евро (90 млрд. долара).

Втората по големина германска компания може да плати част от сделката в брой с 15 млрд. евро, събрани чрез емитиране на дълг, може да емитира допълнително акции или да продаде свои активи, включително фирмата си за ветеринарни медикаменти.

Bayer отдавна иска да разшири присъствието си в селскостопанската индустрия и особено в разработката на нови сортове семена. Компанията вече е тръгнала да осъществява плановете си и продава своя дял в компанията си за пластмаси Covestro AG чрез първично публично предлагане, а през 2014 г. придоби медикаментите без рецепта на Merck & Co.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Тия трябва да бъдат гръмнати , не купувани...мама им отровна да *** !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още