fallback

Русия и Турция продължават "доматената война"

Разбрахме се за всичко освен за доматите, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган след посещение в Сочи

10:13 | 04.05.17 г. 5

За отпадане на търговските бариери и пречките пред отношенията се разбраха руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган по време на срещата им в Сочи.

В съвместната пресконференция  след разговорите Путин беше категоричен, че Турция е важен икономически партньор на Русия.

„Особено внимание отделихме на отношенията в икономическата сфера, премахването на ограниченията и бариерите, които пречат на разширяването на търговския обмен и инвестициите“, коментира той, цитиран от пресцентъра на Кремъл.

По време на краткия брифинг след изявленията обаче стана ясно, че „доматената война“ между двете страни не е приключила. Владимир Путин обясни в отговор на въпрос, че забраната за внос на домати от Турция ще продължи „още известно време“.

Разбрахме се за всичко освен за доматите, посочи от своя страна Реджеп Тайип Ердоган. Той отбеляза, че турските домати са и по-евтини, и по-вкусни от руските. Заинтересовани сме да получим по-евтин продукт, обясни Путин, но допълни, че за Русия е важно и развитието на селскостопанския сектор.

В периоди, когато местните производители не могат да покрият търсенето, ще има и внос, включително и на домати, уточни руският президент.

Москва ограничи вноса на някои селскостопански продукти от Турция в периода, когато отношенията между двете страни охладняха, след като турските военновъздушни сили свалиха руски военен самолет. Инцидентът стана в края на 2015 г. През лятото на 2016 г. Ердоган официално се извини на руската страна, с което бяха възобновени редица проекти - „Турски поток“, АЕЦ „Аккую“, както и търговските отношения между двете страни.

Русия обаче не вдигна ембаргото за внос на домати заради започналата правителствена програма за насърчаване на местното производство. В отговор Анкара въведе мита за внос на селскостопански стоки, сред които и за зърнени продукти. Изчисления на анализатори показаха, че Русия губи 1,5 млрд. долара от взаимните ограничения

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:50 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още