fallback

Местните избори в Германия тестват партиите преди парламентарния вот през есента

През почивните дни партията на Меркел ще се изправи срещу социалдемократите на Мартин Шулц в битка за провинция Шлезвиг-Холщайн

11:08 | 05.05.17 г. 4

Успоредно с президентския вот във Франция германският канцлер Ангела Меркел също се изправя пред тест за партията си в местни избори. Те ще се проведат в края на седмицата в момент, в който Меркел изгражда кампанията си, за да се опита да спечели четвърти мандат на генералния вот през септември, коментира Bloomberg.

Социологическите проучвания сочат, че Християндемократическият съюз (CDU) на Меркел е набрал скорост и ще спечели най-много гласове в неделя в провинция Шлезвиг-Холщайн, а социалдемократите (SPD) – втората по големина партия в Германия, ще спадне по-надолу в сравнение с възхода си в началото на годината. Предвид населението от 2,8 млн. души в най-северната провинция на страната районът е един вид подготовка за Северен Рейн-Вестфалия – най-гъсто населения регион в Германия, където ще се проведат избори една седмица по-късно и които се възприемат като тест преди парламентарните избори през есента.

Меркел и Мартин Шулц – конкурентът ѝ от SPD, чиято номинация съживи позициите на партията в социологическите проучвания, превръщат двата избора в прокси кампании. Меркел, която е на власт от 12 години и иска още четири, се възползва отчасти на международната си позиция, докато Германия се подготвя да бъде домакин на среща на Г-20 през юли. Тя ще води кампанията в Шлезвиг-Холщайн в петък – ден след визитата си в Персийския залив и след първото ѝ пътуване до Русия от две години за разговори с президента Владимир Путин.

„И в двете провинции SPD вече са на власт, затова те могат да са губещите на тези избори“, казва Манфред Гюлнер, ръководител на социологическата агенция от Берлин Forsa. Дори ако социалдемократите успеят с малко да победят в Шлезвиг-Холщайн, „хората ще кажат, че т.нар. ефект на Шулц е отминал“, допълва той.

Това означава, че последователните местни избори може да променят посланията в националната кампания преди германците да навлязат в традиционното политическо затишие през лятото. CDU на Меркел излезе напред в Шлезвиг-Холщайн през последните две седмици, след като партията ѝ спечели неочаквана победа в провинция Саарланд през март, което е предупредителен знак за SPD.

Националните допитвания сочат, че християндемократите на Меркел вече са по-напред с 8 процентни пункта. Така равенството на SPD със CDU през март, постигнато след възхода на Шулц, вече липсва. Подкрепата за коалицията CDU-CSU на Меркел е 36%, докато тази за SPD е спаднала с 2 пункта до 28 процента – най-ниското ниво от февруари, според проучване на Forsa сред 2 502 души, публикувано в сряда. И все пак подкрепата остава над тази от януари.

„Решаващо е, че SPD отново си върна самочувствието“, каза Шулц пред репортери по време на кампанията в Шлезвиг-Холщайн.

В същото време, на фона на новите рискове пред глобалната геополитика, Меркел се възползва все повече от международната сцена, а това прави изключително трудно за Шулц да поддържа темпо с нея.

„Живеем в сложни времена“, каза Меркел на митинг на CDU в Бон в четвъртък. „Тези нови неща изискват реакции“, допълни тя.

В Шлезвиг-Холщайн социалдемократите и зелените сформираха коалиция след последните избори преди пет години заедно с партия, представляваща датското малцинство. Така CDU бе изключена от властта, макар че спечели най-много гласове - 30,8%.

Позициите на тази коалиция сега обаче са разколебани, като подкрепата за CDU е 33% - с 4 пункта над SPD, според проучване на INSA от миналата седмица във вестник Bild.

Провал на социалдемократите може да има и в Северен Рейн-Вестфалия, откъдето е Шулц и който е традиционен бастион на левите с икономика почти толкова голяма, колкото тази на Холандия. Правителството на социалдемократите и зелените под управлението на Ханелоре Крафт, на власт от 2010 г., отчита по-слаба подкрепа в проучванията, макар че нито едно от тях не показва, че CDU на Меркел излиза напред.

„Ако християндемократите успеят да сложат край на правителството в Шлезвиг-Холщайн, избирателите на CDU в Северен Рейн-Вестфалия ще бъдат по-мотивирани да гласуват по същия начин“, казва Гюлнер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:31 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още