fallback

Гърция ще се бори за превръщането си в енергиен хъб

Енергетиката ще бъде съобразена с мерките за борба с климатичните промени и географията на страната, предвижда план за нова стратегия за сектора

11:01 | 11.05.17 г. 10

Превръщането на Гърция в енергиен хъб е една от стратегическите цели, които правителството ще запише в програмата за развитието на енергетиката. Това коментира ресорният министър Йоргос Статакис, цитиран от гръцката информационна агенция Ana Mpa.

В плановете се предвиждат още и действия, с помощта на които производството на електроенергия в страната ще бъде съобразено с ангажиментите за борба с измененията на климата, както и с местните климатични особености.

Страната ще работи още за диверсифицирането на енергийните потоци и свързаността, както и в развитие на енергийното производство и сигурността на доставките.

Статакис коментира, че има „много конструктивен“ диалог с всички партии по отношение на новата енергийна стратегия на страната и има широк консенсус по отношение на поставените цели.

От опозиционната партия „Нова демокрация“ обаче отбелязват, че водените досега дискусии в енергийната сфера не са вземали предвид геополитиката. Турция например не е била включвана в сметките въобще.

Според представители на другите по-малки партии в гръцкия парламент отговорът на турските провокации към страната в последно време е именно в енергетиката. Гърция и Кипър трябва да бъдат страните, които са жизненонеобходими за енергийната сигурност, допълва Ana Mpa.

Енергетиката е едно от полетата, в които Атина имаше дълбоки разногласия с кредиторите си. Институциите очакват намаляването на държавния монопол в сектора, а правителството се противопоставя на продажбата на активите. В крайна сметка Гърция ще трябва да продаде част от въглищните си централи.

Това решение обаче дойде няколко дни, след като Европейската комисия определи нови строги лимити на вредните емисии от горивните инсталации, което може да постави под въпрос сделките. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:54 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още