IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще се бори за превръщането си в енергиен хъб

Енергетиката ще бъде съобразена с мерките за борба с климатичните промени и географията на страната, предвижда план за нова стратегия за сектора

11:01 | 11.05.17 г. 10
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Превръщането на Гърция в енергиен хъб е една от стратегическите цели, които правителството ще запише в програмата за развитието на енергетиката. Това коментира ресорният министър Йоргос Статакис, цитиран от гръцката информационна агенция Ana Mpa.

В плановете се предвиждат още и действия, с помощта на които производството на електроенергия в страната ще бъде съобразено с ангажиментите за борба с измененията на климата, както и с местните климатични особености.

Страната ще работи още за диверсифицирането на енергийните потоци и свързаността, както и в развитие на енергийното производство и сигурността на доставките.

Статакис коментира, че има „много конструктивен“ диалог с всички партии по отношение на новата енергийна стратегия на страната и има широк консенсус по отношение на поставените цели.

От опозиционната партия „Нова демокрация“ обаче отбелязват, че водените досега дискусии в енергийната сфера не са вземали предвид геополитиката. Турция например не е била включвана в сметките въобще.

Според представители на другите по-малки партии в гръцкия парламент отговорът на турските провокации към страната в последно време е именно в енергетиката. Гърция и Кипър трябва да бъдат страните, които са жизненонеобходими за енергийната сигурност, допълва Ana Mpa.

Енергетиката е едно от полетата, в които Атина имаше дълбоки разногласия с кредиторите си. Институциите очакват намаляването на държавния монопол в сектора, а правителството се противопоставя на продажбата на активите. В крайна сметка Гърция ще трябва да продаде част от въглищните си централи.

Това решение обаче дойде няколко дни, след като Европейската комисия определи нови строги лимити на вредните емисии от горивните инсталации, което може да постави под въпрос сделките. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 6 години
не всички, някой като теб и Мави са хем малки и прoсти, но други сме големи и умни .... Българина е създал много неща през годините, както е радил и много *** (като вас двамата)... но дълга история имаме и всичко има в нея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 6 години
А дано!Че най накрая психодесните населяващи този сайт да им светне (ако изобщо може) в *** кратуни колко са прости и как не се правят бизнес и тръговски взаимоотношения. Че вместо ние да печелим, вместо ние да имаме приходи и ползи ще печелят съседите ни, а ние сега ще си плащаме за гяволията, защото нали сме умни, защото психодесните кратуни са най умните на света и са по католици от папата.Нека, А дано Гърция и Турция станат енергийния разпределител на газта, а ние да си плащаме като попове на тях....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 6 години
не се изживявам, дедо, просто нивото го поставят хора като теб и по долния ... сред вас определено съм цвете... ето писал, писал ... а нислил ? не днес.В кашоните е бъдещето бе, не в компютрите, само дето са даже и в твоя пропаднал цех и без тях и една ролка тоалетна хартия не можеш да направиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Хахаха... В десетката! Тоя нецензурния под тебе се изживява за цвета на интелекта на нацията, щот се е припознал у айтисиктира. У тех било бъдещето... Еми му байката и бъдещето, и чудото с такива айтисиктирджии... Има една супер статия за тая категория лемури тука, дет са си сложили баджове на некви айтитамнеквиси. Много е актуална и много полезна за мамулите дет виждат в огледалото неща различни от действителността... хихиhttps://***/your-voice/zashto-balgariya-nyama-da-stane-it-tsentar.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
lozkhris
преди 6 години
Право да работят имат всички. И тук не става въпрос за това, а за порстичкия факт, че след завършването на Турски поток, транзитът на газ през Украйна ще бъде прекратен и дръвцето ще го захапеме и ние - просто защото на Русия не и пука за нас, още по-малко от кого ще си купуваме газта. Както не и пука за нуждите от синьо гориво на Франция, напр - Северен поток докарва тръбите до Германия, Турски поток - до Италия. От там нататък франсетата да си я купуват от когото искат. Диверсификация с американски газовози няма да има, определено...:):) Други източници - също. Колкото до нас, понеже сме страаашно далновидни и послушни, се лишихме от транзитни такси, както и от участив с бг-фирми в строителството на Южен поток..И, разбира се, от силно добросъседски чувства Турция ще ни продава руски газ на безценица....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
KPetkov
преди 6 години
Явно си имаме пролетарии, които се борят за правото да работят. Мислят си, че хъбовете се строят от пясък и просто изникват от нищото. После сядш на столчето и масичката и чакаш да ти капе, а и поддръжката ти я осигуряват от небето. Това май не е сайт за инвеститори, а за служители :) Да вземат да го прекръстят на "Employee.bg".С това мислене ми е трудно да си представя България да просъществува дълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 6 години
цървyл е нецензурна дума.... ужас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 6 години
желанието на всеки *** е да бъде рентиер, ако може нещо да капе ама без да си мърдам дирника ще е най-добре.... така и тая драма с хъба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 6 години
Докато умните се наумуват, лудите се налудуват... Некой ден по серковците, дет квичаха срещу Южен поток и Белене ше купуват газ и ток от Гърция и Турция, а що не и от Сърбия и Македония - демек, ше имат богат избор, или да то кажем на български - ше имат диверсификация... хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още