IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари ще бъдат добра възможност за инвестиция през 2017 г.

Това основно се дължи на намаляването на политическия риск, коментира експерт

21:56 | 11.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Със сигурност до края на 2017 г. европейските акции биха давали добра възможност за инвестиция. Това каза Драгомир Великов, директор Инвестиции в „Компас Инвест“, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него това основно се дължи на намаляването на политическия риск в следствие на това, че по-важната част от изборите в европейските държави е отминала. Освен това самите европейски компании през последното тримесечие показват резултати, много по-добри отпреди. Друго добро място за инвестиции са и възникващите пазари, както от гледна точка на акциите, така и на облигациите, коментира Великов.

„2016 г. беше изпълнена с много несигурност около геополитическата обстановка, имаше неяснота накъде ще поемат политиките на централните банки. Това породи опасения дали компаниите ще могат да продължат темпа си на растеж на фона на страховете на инвеститорите за забавяне на глобалния икономически растеж“, обобщи от своя страна изпълнителният директор на "Компас Инвест" Ивайло Ангарски.

„През последните месеци няколко неща имат основно значение за пазарите. На първо място това са 100-те дни откакто президент на САЩ е Доналд Тръмп и по-точно политиките, които той предприема, и това доколко спазва предизборните си обещания", коментира още Великов. Според него за изненада на мнозина Тръмп е започнал стриктно да следва това, което е обещавал преди изборите.

"Тепърва очакваме да видим изпълнението на двете най-важни негови обещания – намаляването на корпоративните данъци с 15% и политиката му за насърчаването на инвестициите в инфраструктура“, каза още Великов. По думите му вторият основен фактор, оказал ефект на пазарите, са президентските избори във Франция.

Още от разговора можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още