IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметът на Лондон: По-трудно ще спрем бъдещи атаки, ако Мей спечели изборите

Според Садик Хан полицаите в британската столица ще намалеят значително, ако премиерът наложи предложените бюджетни съкращения

12:08 | 06.06.17 г. 5
<p>
	Садик Хан (на микрофона). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Садик Хан (на микрофона). Снимка: Ройтерс

Кметът на Лондон Садик Хан заяви, че спирането на евентуални бъдещи терористични атаки ще бъде по-трудно, ако британският министър-председател Тереза Мей спечели парламентарните избори в четвъртък и наложи планираните промени във финансирането на столичната полиция, съобщава Bloomberg.

В изявление, което похвали „огромната смелост“ на полицията по време на нападението в събота вечер, което остави след себе си седем жертви, Хан предупреди, че британската столица ще изгуби между 3400 и 12 800 полицаи, ако премиерът наложи бюджетните съкращения, предложени от партията ѝ на консерваторите.

„Планът на консерваторите означава още 400 млн. паунда (516 млн. долара) съкращения на столичната полиция, както и между 184 млн. и 700 млн. паунда годишно заради промените във формулата на финансиране на полицията“, пише Хан, който е член на опозиционната лейбъристка партия, в имейл. „Съкращения в подобен мащаб ще затруднят предотвратяването на бъдещи терористични атаки в нашия град и като кмет на Лондон просто не желая да стоя отстрани и да гледам как това се случва“.

Сигурността стана централен въпрос за изборите на 8 юни след атаките в Манчестър и Лондон по време на кампанията.

Хан предупреди, че предложените съкращения ще доведат до загубата на работните места на хиляди полицейски служители, които „действат като очите и ушите на силите за сигурност, осигурявайки разузнаването и информацията, която ни позволява да предотвратяваме опитите за терористични атаки“.

Министър-председателят отказа да каже дали ще отмени съкращенията, направени по времето, когато тя бе вътрешен министър между 2010 и 2016 г. Съкращенията доведоха до намаляване на броя полицаите по улиците на Великобритания с 20 хил.

„Не става въпрос само за ресурси, а за правомощия на хората“, каза Мей на кампанийно събитие в централен Лондон в понеделник. „Отговорна съм за даването на допълнителни правомощия на полицията, за да се справят с тероризма".

Мей каза в понеделник, че Хан „се справя добре“ като кмет на Лондон, водейки реакцията срещу атаката в събота. „Грешно“ е хора, включително американският президент Доналд Тръмп, да твърдят друго, заяви тя.

Тръмп укори Хан в Twitter, обвинявайки го, че прави „жалки извинения“, когато кметът на Лондон заяви, че лондончаните не трябва да бъдат притеснени от допълнителната полиция по улиците на столицата след нападението в събота.

Това изявление предизвика остри реакции от мнозина и дори постави под въпрос бъдещата визита на Доналд Тръмп във Великобритания. Във вторник британският външен министър Борис Джонсън заяви обаче, че няма причина за отмяна на посещението, съобщава Ройтерс.

„Той (Хан) е напълно прав, казвайки това, което каза, за да успокои хората на своя град към присъствието на въоръжени части по улиците“, каза Джонсън в интервю за радио ВВС.

„Поканата бе отправена и приета и не виждам причина за промяна. Що се отнася до това, което Садик Хан каза като успокоение, което предлага на хората в Лондон, смятам, че беше напълно прав да говори по този начин“.

„Не бих искал да навлизам в спор между тези две лица, които според мен са напълно способни сами да се защитават“, допълни той по отношение на Тръмп и Хан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 6 години
факт, в белите държави даже на терористите им се полага правна защита,а в държавата с най-голямата джамия в Европа стрелят по опозицията на центъра без съд или присъда! .. и така е вече 100 години там :) По-здрав и от мен !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
nide
преди 6 години
Само за протокола:Кметът на Лондон Садик Хан бе адвокат на терориста от 11 септември Закариа Мусауи, който призна, че е член на Ал Кайда.Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
Кметът на Лондон: По-трудно ще спрем бъдещи атаки, ако Мей спечели изборите -----------------------------------------------------------------бре, цигганина от Пакистан ше кае на англичаните кой да печели изборите ?!? Сами са си виновни ингилизите и си го заслушават за дет праят света дармадан. И пакистанския маннгал кат кмет и атентатите си заслужават (ако са съществували такива) защото може и да са инсценировка от службите, филмаджиите и новините .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Хааахаха... Както се разпорежда, да вземе да доведе командоси от ISIS, вместо от SAS - те набързо ще турят ред според шериата... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още