IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вотът във Великобритания поставя под въпрос форматa за излизане от ЕС

Любов Панайотова определи проведените избори като хазартен ход

11:43 | 10.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изходът от парламентарните избори във Великобритания поставя под въпрос форматa на Brexit, който ще зависи от гъвкавостта на преговарящите. Това коментира Любов Панайотова от Европейския институт пред Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите ѝ може да се направи паралел между насрочените избори на Тереза Мей и насрочения референдум от Дейвид Камерън за Brexit. "Това беше хазартен ход, който не би трябвало да се случва в политиката, особено ако последиците не са добре преценени", подчерта Панайотова.

"До 2-3 години ще започнат да се виждат икономическите ефекти от отделянето на Великобритания от ЕС и най-вече негативните страни", очаква тя. 

При по-гъвкав подход на преговорите е възможно след 2-3 години да се състои нов референдум, който да маркира обема на договореностите, а хората да се произнесат дали това ги удовлетворява или не, посочи Панайотова.

"Това е единствената възможност, която може да обърне процеса на излизане на Великобритания от ЕС", коментира тя.

Социалната реформа в ущърб на традиционните избиратели на Консервативната партия в пенсионна възраст бе провокирана от британския премиер Тереза Мей и е най-съществената грешка в предизборната ѝ кампания, коментира Панайотова по повод резултатите от изборите на Острова.

Вижте още тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още