fallback

ЕК е получила мандат да преговаря с Русия за "Северен поток" 2

Обсъжданията вероятно ще продължат през септемвли, според еврокомисаря по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович

12:58 | 11.06.17 г. 3

Европейската комисия (ЕК) е получила мандат за водене на преговори с Русия за изграждането на втората тръба на газопровода "Северен поток" 2 в специален режим, предава руската информационна агенция ТАСС.

Обсъждането ще продължи през септември, допълва агенцията, като се позовава на съобщение на заместник-председателя на Европейската комисия (ЕК) по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович.

Шефчович е участвал на пресконференция в рамките на министерска среща за устойчивото развитие на енергетиката, организирана в столицата на Казахстан Астана, предава БТА.

"Това са съвсем пресни новини: Комисията одобри мандат и днес ние трябва да го представим на страните участнички. Имаме право не само да участваме в дебати, но и да предлагаме допълнение към текста. Аз подкрепям позицията на министър Новак (руския министър на икономиката Александър Новак - бел. ред.), че трябва внимателно да се проучи мандата, надявам се и занапред ще обсъждаме този въпрос - вероятно още през септември", казал е еврокомисарят.

По-рано ЕК поиска от страните членки на ЕС мандат за водене на преговори с Русия за изграждането на  "Северен поток" 2.

Еврокомисарят по енергетиката и климатичните промени Мигел Ариас Канете беше казал, че ЕК иска да преговаря с Русия за постигане на специален режим, който да отговаря на принципите на енергийното законодателство на ЕС, за да запази функционирането на европейския вътрешен енергиен пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:35 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още