IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Северен поток" 2 и европейското единство

Акционерите в проекта се разбират, но на политическо ниво проектът може да се превърне в ябълка на раздора, пише "Независимая газета"

20:00 | 17.05.17 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Снимка: "Газпром"

Разширението на "Северен поток" може да се разглежда като тест за европейското единство, пише в коментар руската "Независимая газета". В материала за развитието на проекта от изданието припомнят всички сключени договори и постигнати споразумения между акционерите.

На политическо ниво обаче нещата не стоят толкова добре и проектът има потенциал да се превърне в ябълката на раздора в Европа.

Вестникът цитира коментар на Марио Мерен, ръководител на Wintershall, част от западните акционери в проекта, по повод полското несъгласие с новия газопровод. Според него Русия няма интерес да спре транзита през Полша. Той припомни, че Варшава имаше опасения, че ще бъде изхвърлена от газовата карта на Европа и при плановете за изграждане на "Северен поток".

По тази причина и Германия е добавила още мощности, така че да гарантира, че страните от Централна Европа няма да бъдат изолирани от газовите потоци. Тези допълнителни мощности така и не се използват, каза още Мерен.
"За "Газпром" липсата на транзит през Полша е неизгодно от икономическа гледна точка", каза още той.

За ръководителя на Wintershall за Европа е изгодно да има различни маршрути на руския природен газ и така няма да бъдат прекъсвани доставките при проблем с един газопровод.

"Германия е най-прекият път на суровината, добивана в Сибир, до потребителите в Северна Европа", посочи още Мерен.

"Независимая газета" посочва, че в основата на протестите на Полша и Украйна срещу този проект до голяма степен стоят финансовите загуби от транзита на газ. Украйна например получава годишно 2 млрд. евро от таксите за пренос на руския газ през газопреносната й мрежа.

В Полша настояват още и че Европа няма нужда от допълнителните количества природен газ. Потреблението намалява, тъй като страните от общността повишават енергийната ефективност, а и започват да разчитат все повече на алтернативните източници на енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 1
vzhekoff
преди 6 години
Откак задължиха всички в Литва да си купуват 30% потреблението си на газ от терминала (повтарям ЗАДЪЛЖИХА), загубата му намаля :) Нещо като нашите задължения да плащаме на ВЕИ-тата и американските ТЕЦ-ове. Просто едни пари на потребителите се прехвърлят по нечии сметки, докато тезии, които мажат дебело филията ни говорят сладки приказки за независимост. С васалите е така. Плащат си васалния данък, а как точно ще стане преливането на парите е просто детайл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 6 години
Не съм напълно наясно с наема който плаща Литва за норвежкия терминал, но мисля че той не е на загуба защото смъкна драстично цените на руската газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
"Северен поток" 2 и европейското единство са взаимно противоречащи неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
lozkhris
преди 6 години
Ти па...!! Сега искаш Делянка / и редакторката и / да знае, че подлогът от мъжки род и в страдателен залог приема пълен определителен член...:):):)Те са завършили джурналистика. В тоя сайт им се плаща да преписват статии от политкоректни източници, не да бъдат грамотни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
lozkhris
преди 6 години
"В Полша настояват"... да, защото принципно искат парче от баницата. Потреблението няма как да намалява толкова, че отоплението на германските баби и средноазиатски астрофизици да става само с вятърни мелнници. Ако беше елементарно и икономически неизгодно, Германия нямаше да настоява за реализация на газовите проекти, напук на собствената си реторика за антируски санкции. Всичко е просто - има тръби за поставяне и газ да тече през тях след това. Сиреч, наемат се местни фирми за построяването, а после и за подръжката. След което тръгват и транзитните такси. Полша се дръпа не защото има икономичческа изгода, а защото я натискат хамериканото. И да, те па имат геополитически приини да възпрепятстват - току-виж изключително неизгодното пренасяне с газовози в крайна сметка остане без алтернатива...Нещо като малоуммната идея на гросе-специалисте комсомолише секретарие *** за купуване на Ф-16..Геополитикаата и икономическата логика често изобщо не се припокриват.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
stanislavr
преди 6 години
Пишат, редактират... И грешка още в заглавието: Акционерите в проекта се разбират, но на политическо ниво проекта (проектЪТ) може да се превърне в ябълка на раздора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 6 години
Нямам желание да се надприказвам(надписвам) с никого. Поне за мен думите газ, нефт, злато, диаманти и т.н. не са вълшебни. Традициите не са това което бяха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 10
KPetkov
преди 6 години
Като намалява, аз казвам да ги пуснем руснаците да построят потока, т.е. да ги увътрим със строежа. После ще им се смеем, че стои безполезен и са си издухали рублите.Мисля, че това ще е хитра тактика. Само се чудя как поляците не са се сетили още и се дърпат глупаците. Имат исторически шанс да съсипят руската икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 6 години
За какво да съжалява Европе, веее? Черно на бяло ти е написано, потреблението на газ намалява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
dakl
преди 6 години
Както е известно , това което сам си направиш, едва ли други са в състояние да ти сторят. Европа вероятно дълбоко ще съжалява , но .. "сама" си взема решенията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още