IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Във Wintershall са удивени от съпротивата срещу „Северен поток“ 2

Германия няма да подпише междуправителствено споразумение за газопровода

16:32 | 31.08.16 г. 3
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изненада от съпротивата срещу разширението на „Северен поток“ изрази Марио Мерен - директор на германската газова компания Wintershall, която е един от акционерите в проекта. За него е необяснима „политическата съпротива“ в страни като Полша, а и в Европейската комисия, срещу газопровода, а в същото време газопроводите TANAP и TAP се приемат без забележка.

Двата газопровода са част от Южния газов коридор, който предвижда преноса на природен газ от нов източник – Каспийския регион, в Европа. В ЕК смятат, че този проект ще диверсифицира доставките и затова е важен за енергийната сигурност на общността.

В интервю за Газета.ру Мерен е категоричен, че разширението на „Северен поток“ е в интерес не само за Германия, но и за цяла Европа. За него новият газопровод и транзитът през Украйна не са свързани, но изказва съмнение в надеждността на украинската газова система. Тя вече е остаряла и се нуждае от модернизация, смята Марен.

Директорът на германската компания посочва още, че „Газпром“ има право сама да избере откъде да транзитира газ за Европа.

Във Wintershall смятат, че „Северен поток“ е най-краткият път на руския природен газ за Европа и проектът ще бъде най-икономичен.

Марио Мерен посочва още, че добивът на природен газ в Европа намалява, а търсенето тепърва ще се увеличава, което е свързано и с амбициите на ЕС да намали въглеродните емисии. Той е убеден, че никъде на Стария континент няма да бъде реализирана „шистова революция“ по подобие на САЩ.

Във вторник РИА Новости съобщи, позовавайки се на свои източници, че Германия няма да подпише междуправителствено споразумение за „Северен поток“ 2. В Европейската комисия са обсъждали проекта и коментарите са, че морската част трябва да отговаря не само на руското, но и на европейското законодателство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 0
khao
преди 7 години
това трябваше да го сложите в графа, платен репортаж .... :):) в Епъл също са удивени тези дни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 5
doba
преди 7 години
Ха-ха-ха, весело.И какво му е необяснимото?В момента Полша получава милиони транзитни вноски за пренос на газ от Россия към Германия.След/ако се реализира Северен поток 2 ще получава едно голямо нищо.Каквото БГ получава след реализирането на Син поток/спомням си как Командира тогава обясняваше, че той никога няма да се случи директно през морето/.Сега ние лапаме мухите, вместо да си получаваме таксите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
"За него е необяснима политическата съпротива в страни като Полша, а и в Европейската комисия, срещу газопровода, а в същото време газопроводите TANAP и TAP се приемат без забележка."Ми политически причини...американски , полски и т.н. ...нали ше карат шистак от САЩово...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още