IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия призова акционерите в "Северен поток" 2 да спазват европейските правила

Полша спъна развитието на проекта, отказвайки да регистрира съвместна компания между акционерите

10:48 | 16.08.16 г. 16
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германия призова акционерите в проекта за разширяване на газопровода „Северен поток“ да спазват европейските правила, съобщава руската информационна агенция РИА Новости.

„Северен поток“ 2 се изправи пред сериозен проблем, когато полският регулатор отказа да позволи създаването на съвместно предприятие от акционерите - „Газпром“, Engie, OMV, Shell, Uniper и Wintershall. По този начин проектът трябва да бъде осъществен само от един от партньорите – руския гигант „Газпром“.

Според Третия енергиен пакет компании, които се занимават с добив на газ, не могат да бъдат мажоритарен собственик на магистрални тръбопроводи в ЕС. Именно това условие спъна развитието на „Южен поток“ - в него „Газпром“ държеше да запази 51% от собствеността върху тръбите.

При „Северен поток“ 2 обаче руската компания беше съгласна да държи 50% от капитала на предприятието, а останалите дялове се разпределяха между петте западни компании. Отказът на Полша да регистрира съвместната компания обаче поставя проекта в нова светлина.

Как точно ще бъде реализиран проектът оттук нататък е решение на компанията, но при спазване на германското и европейското законодателство, заявяват от германското Министерство на икономиката и енергетиката по казуса.

Газовият пазар в Германия е високоликвиден и разнообразен, отбелязват още от ведомството. Антимополният регулатор в страната позволи създаването на съвместно предприятие за реализация на проекта. В Полша обаче преценката беше, че то ще наруши конкуренцията на пазара и затова искането на акционерите в „Северен поток“ 2 беше отхвърлено.

Германия поддържа диверсификацията на газовите доставки в ЕС, заявяват още германските власти. Една от възможностите е реализацията на „Южния газов коридор“, по който чрез газопроводите TANAP и TAP в Европа ще пристига природен газ от Азербайджан. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto
преди 7 години
Така е тука трият и многоточкуват, научи се да пишеш по-завоалирано!Пример:На пипане беше топло и нежно...мачках го, галих го, леко го подръпвах....докато не потече бяла течност....за пръв път в живота си доях крава...;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 7 години
"Инвесторе", йебем ти политкоректния автоматизиран "редактор", дето замаца със "звездички" думичката, дето сега ще я напиша с тире: "Пар-цал". е думичката, и означава една такава дрипа, с която забърсваме мръсотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 7 години
Европа да не се прави на убита с мокър ***: Нека си строи хъбове по границите и, който достави-доставил. Не стига, че рашките целите да им построят инфраструктурата, не стига, евтин газ - което е добре, ама за кого? - ами още дивотии да навъдят. на рашко място, бих пуснал тръбата до границата а оттам, да се оправят: Все едно, харесват ли ги или не еврогейците, нали нямат достатъчно газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Бре, ти един път да напишеш нещо смислено. Като се абстрахираме от словореда и неприкритата злоба към поляците и лИбов към руснаците, общо взето фактологията е точна. Това, което не схващате с *** си *** е, че и ние сме на същото дередже като тях така че, това, което правят те, е от интерес и за нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
Slavi.13
преди 7 години
Имаше статия какъв е проблема на Полша. 110 милиарда куб.м. газ годишно транзит през тях. Ако го има сп-2 част от този транзит заминава и кинтите в джобовете на евреите също. Така, че да се говори за закони тук е безсмислено. Става дума за пари и поляците не щат да дадат кранчето от което цокат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Пак някакви легенди. Инструктаж от САЩ имало ли е, нямало ли е това само вие шпионите го знаете. Официално ЕС обяви, че патока не е според законодателството на ЕС и а сме го построили, а са ни наложили санкции. И със и без САЩ, баце нямаше що друго да направи, освен да го спре и не помня немците да са ни подкрепили. Но веднага рипнаха да строят северен 2 ако че има вече северен 1 и даже не се ползва капацитета му на 100% та .. смисъла е....Така че вие си обвинявайте САЩ, Марсианците... за мен играта тук си е немска. И накрая.. не че от статията, която ти си чел се разбира каква е ролята на Полша и какво общо има нейната антимонополна комисия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
0pk
преди 7 години
До колкото си спомням, южния поток си го спънахме ние, след инструктаж в американското посолство. Германците разбира се нямат нищо против да препродават газ, но не знам защо ФАЩ не могат да им повлияят директно, а го правят през по-дребничките държавички. Всичките тия приказки за неспазените законодателства са само за пред овцете. Има ли политическо желание, ще се намери и подходящо законодателство. Възниква въпроса - кой натиска работите да не се случват. Отговора хората са го дали отдавна, който може - ще го разбере.Като се замисля, и от тоя спорт може да не вземем медал :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
"Е да ве, винаги е добре да се препъват чуждите проекти" Така е. Немците са шампиони в него. Успешно препънаха Южен Поток, който щеше да направи южна Европа по-малко зависима от тях, и сега натискат за Северен 2, за да могат те да раздават газа в цял ЕС.Евала на поляците. Миризливите жабари зеха някой % и млъкнаха, австрийците също, нас никой не ни и пита така че.. браво на поляците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
0pk
преди 7 години
Е да ве, винаги е добре да се препъват чуждите проекти. То си е национален спорт това - да прецакаш другия. Трябва да го включат в другата олимпиада, та поне 1 златен медал да изкараме.От статията не разбрах, каква точно е ролята на Полша и защо е необходимо да регистрира каквото и да било. А като сте тръгнали да превеждате, преведете и това:http://ria.ru/economy/20160815/1474421471.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
misanthrope
преди 7 години
Бабо Меркел, где така?С Путин да се разбера! Аз на другите не давам, с него да се заиграват.Но с Германия бизнес - може.:)Поляците знаят много добре какво става, когато немците и руснаците се разберат, за това ще им играят контра до откат и ако имаме 5 грама акъл и ние трябва да сме с тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още