IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: Полша излишно политизира "Северен поток"2

От проекта се интересуват всички здравомислещи сили в Европа, смята руски дипломат

15:45 | 11.05.17 г.
<p>
	Снимка:<em> Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В Москва смятат, че полските власти излишно политизират проекта за разширението на „Северен поток“, пише РИА Новости. Новият газопровод е икономически обоснован и цели защитата на енергийната сигурност на Европа, обяви пред агенцията Сергей Нечаев, директор на дирекция в руското Министерство на външните работи.

Нечаев посочва като пример за икономическите основи на проекта „Северен поток“ 2 фактът, че в него участват не само руски и германски компании.

Москва е готова на диалог с Варшава по реализацията на плановете си за нов газопровод, ако полската страна е готова „да поеме подадената ръка“, става ясно от думите на руския дипломат.

Според него „Северен поток“ 2 ще бъде реализиран въпреки съпротивата на Полша, защото от него се интересуват „всички здравомислещи сили в Европа“.  „Това е икономически, а не политически проект, а целта му е подобряване на енергийната сигурност на Европа като цяло“, коментира още Нечаев.

Плановете на Русия са да се построят още две тръби по дъното на Балтийско море, повтарящи трасето на „Северен поток“. Така капацитета на проекта ще бъде увеличен с още 55 млрд. куб. метра.

С този проект и заедно с реализацията на „Турски поток“ руската страна ще ограничи значително транзита на природен газ през Украйна.

Позицията на Европейската комисия обаче е, че „Северен поток“ 2 не е необходим за ЕС и само ще увеличи зависимостта на общността от руския природен газ. В края на април компаниите, участващи в „Северен поток“ 2, се разбраха за осигуряване на нужното финансиране. Стойността на проекта се оценява на 9,5 млрд. евро.

Преди дни „Газпром“ съобщи за начало на работата по морската част на „Турски поток“. Този проект също е с две тръби от по 15,7 млрд. куб. метра всяка. Първата е насочена директно за турските потребители, докато втората е предназначена за пазара в Европа, но в Брюксел нямат ясно становище за този проект.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още