fallback

САЩ опитват да убедят ЕС да не купува повече енергийни ресурси от Русия

Дългосрочната енергийна сигурност не е свързана с увеличаването на зависимостта от руски газ, смята Рекс Тилърсън

10:39 | 14.06.17 г. 44

САЩ се опитва да убеди Европейския съюз (ЕС) да не увеличава потенциала на руските доставки на енергийни ресурси, стана ясно от изслушването на американския държавен секретар Рекс Тилърсън пред Сената.

"Намекваме им, че дългосрочната енергийна сигурност не е свързана с увеличаването на зависимостта от руския природен газ", коментира той, цитиран от ТАСС.

По отношение на проекта "Северен поток" 2 американският държавен секретар посочи, че призивите към  ЕС са този газопровод да бъде подложен "поне на всички изпитания на своя регулаторен процес".

САЩ притежават големи запаси от природен газ и съоръжения, които позволяват транспортирането на втечнен газ за Европа, категоричен е Тилърсън. За него европейските държави трябва да преосмислят своя енергиен баланс и сигурност и да осъзнаят колко зависими остават те от Русия.

Русия планира изграждането на още две тръби по трасето на "Северен поток" по дъното на Балтийско море всяка с капацитет от 27,5 млрд. куб. метра природен газ. В проекта участват и пет европейски компании, всяка с дял от 10% - германските Uniper и Wintershall (част от концерна BASF), Shell, OMV и френската Engie. Останалите 50% са в ръцете на "Газпром".

В тази част "Газпром" изпълнява европейските изисквания да не притежава мажоритарен дял в проекта.

В края на април акционерите в "Северен поток" 2 се разбраха за финансирането на проекта. На този етап цената му е 9,5 млрд. евро. 

Проектът не се приема еднозначно в ЕС. Мнението на Брюксел е, че Европа не се нуждае от нов газопровод, който да увеличи зависимостта от Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:41 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още