IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката брегова охрана стреля срещу турски кораб, неподчинил се на заповед

Подозренията на гръцките власти са, че плавателният съд е пренасял наркотици

23:05 | 03.07.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Гръцката брегова охрана е открила огън срещу турски товарен кораб, който отказал да се подчини на заповед, съобщава гръцкото издание "Катимерини". Гръцките власти са наредили на капитана на кораба M/V ACT да влезе на док в пристанище на о. Родос. 

Ana Mpa допълва, че подозренията на бреговата охрана са били, че корабът пренася наркотици. Агенцията цитира и официално съобщение на гръцките власти, според което капитанът на кораба Сами Калкаван нито е отговорил на заповедта, нито е реагирал на сигнализацията. 

Корабът е сменил курса си и е отплавал към турските териториални води. Турската брегова охрана е била уведомена за инцидента. 

Версията беше потвърдена от самия Калкаван пред CNN Turk, но той не обясни защо не е изпълнил заповедта на гръцките власти. Корабът има 16 пробойни, но няма опасност от навлизане на вода, посочи още турският капитан. 

Министерството на външните работи на Турция решително осъди действията на гръцката брегова охрана, открила огън по турски товарен кораб в Егейско море, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Не може да има каквото и да е обяснение защо е било необходимо да се открива огън по невъоръжен плавателен съд", се казва в изявление на ведомството.

"Нашата единствена утеха е, че никой не е бил убит или ранен в резултат на инцидента", се допълва в изявлението.

Представител на гръцкото министерство за морския флот потвърди, че бреговата охрана се е опитала да провери товара на кораба, като добави, че корабът не се е подчинил и се е върнал в турски териториални води. Официалният представител не коментира дали бреговата охрана е открила огън. 

От началото на годината напрежението в Егейско море расте. Турски военен кораб навлезе край бреговете на о. Имиа, а няколко дни по-късно и турски F-16 наруши въздушното пространство на Гърция, докато гръцкият военен министър беше наблизо. Връзките между двете държави, които са съюзници в НАТО, се обтегнаха, когато Атина отказа да върне в Турция военни, избягали след опита за преврат в Турция. 

Сегашните нарушения на границата се случва на фона на водените преговори за обединението на Кипър. Гърция активно участва в този процес. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
ratten
преди 6 години
айде сега дежурните повтарячи да изкарат по една триада как гърците знаят само сиртаки и авантаки.гърците не са зле като нас, колкото и да ни се иска.и кога прочета, дори и в пик или шок, че наш кораб е открил огън по чужд в нашите води да ми се обадите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
ratten
преди 6 години
айде сега дежурните повтарячи да изкарат по една триада как гърците знаят само сиртаки и авантаки.гърците не са зле като нас, колкото и да ни се иска.и кога прочета, дори и в пик или шок, че наш кораб е открил огън по чужд в нашите води да ми се обадите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още