fallback

National Bank of Greece продава повечето си операции на Балканите

Гръцката банка се разделя с дъщерното си дружество в Румъния и с по-малките си подразделения в Сърбия, Албания и Кипър

13:32 | 04.07.17 г. 2

Вторият по големина кредитор в Гърция – National Bank of Greece (NBG), ще продаде повечето си активи на Балканите, включително дейността си в Румъния, за да изпълни плана за преструктуриране, договорен с европейските власти, заяви главният изпълнителен директор на банката във вторник.

Подобно на други големи гръцки банки, NBG разпродава активи и дъщерни дружества в други страни, за да се фокусира върху банкирането у дома, като постъпленията ще увеличат капиталовите съотношения и ликвидността.

Много близо сме да обявим купувача на Banca Romaneasca”, казва директорът Леонидас Фрагиадакис в интервю за Ройтерс. „Продажбата ще бъде приключена през следващите няколко месеца, тя ще увеличи капитала и ще бъде полезна за ликвидността“.

Купувачът на румънското дъщерно дружество, което е изцяло собственост на гръцката банка и има мрежа от около 100 клона, ще изплати обратно заем за 550 млн. евро, който Banca Romaneasca е взела от NBG, а това допълнително ще подкрепи ликвидността.

Освен Romaneasca Фрагиадакис казва, че NBG ще продаде и по-малките си подразделения в Сърбия, Албания и Кипър като част от ангажименти към регулаторите.

Над 90% от преструктурирането ни е приключено. Тези операции формират много малка част от ангажиментите ни по плана“, казва той, добавяйки, че процесите по продажба текат в момента.

Управлявайки банката през труден етап за намаляване на задлъжнялостта, Фрагиадакис извърши продажбата и на турското подразделение Finansbank – „дойната крава“ на NBG, подразделението за частен капитал NBGI, курорта Astir Palace, южноафриканските операции, а миналата седмица – и отдела за застраховане.

Припомняме, че миналия месец белгийската банка KBC приключи успешно сделката по придобиване на Обединена българска банка (ОББ) и Интерлийз от National Bank of Greece за общата сума от 610 млн. евро. Сумата представлява 1,10 пъти материалната счетоводна стойност на ОББ и Интерлийз за 2016 г.

Продажбите са повишили коефициента на базовия собствен капитал от първи ред със 750 базисни пункта, а продажбата на застрахователния бизнес – с още 110 базисни пункта, до близо 18%.

Това предоставя на NBG достатъчно голям капиталов буфер при следващия кръг общоевропейски стрес тестове, организирани от Европейската централна банка следващата година, които според Фрагиадакис „със сигурност няма да представляват проблем“ за групата.

NBG, която е на 40% собственост на спасителния фонд на страната HFSF след три кръга рекапитализация, ще се фокусира върху местния пазар, за да помогне „да се изкара икономиката от плаващите пясъци на рецесията“ в посока към възстановяване.

Банките не генерират растеж, бизнесът го прави. Ние сме ускорители на растежа. Ние имаме ликвидност и финансови инструменти да помагаме на частния сектор“, казва Фрагиадакис, очаквайки ръста на кредитите да се възстанови, докато икономиката се стабилизира.

Той допълва, че предизвикателство за NBG би било приходите, изгубени заради продажбите, да се заменят с дейности у дома. Плащането на по-ниски лихвени проценти по депозитите и замяната на скъпото финансиране с по-евтини източници обаче отчасти е компенсирало приходите от Finansbank.

Групата е намалила кредитирането си от фонда за извънредно осигуряване на ликвидност (ELA) до 5,8 млрд. евро и очаква да го свие още следващата година.

„Движим се към елиминиране на финансирането от ELA по някое време през 2018 г.“, казва Фрагиадакис. „Убедени сме, че ще постигнем печалба тази година и ще постигнем целите си за намаляване на експозицията си спрямо необслужваните заеми“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:10 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още