IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: Продажбата на ОББ е положителна за гръцката National Bank

Тя ще бъде първата в Гърция, която ще изплати изцяло заемите си чрез механизма ELA

15:40 | 20.06.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбата на Обединена българска банка (ОББ) от страна на гръцката National Bank е положителна за гръцката банка, съобщи Moody's Investors Service в свой доклад.

В доклада за кредитната перспектива Moody's посочва, че National Bank of Greece ще бъде първата гръцка банка, която ще изплати изцяло заемите си чрез фонда за извънредно осигуряване на ликвидност (ELA) през следващите 12 -18 месеца, Агенцията посочва още, че доверието на вложителите се увеличава след като миналия четвъртък Еврогрупата се споразумя за отпускането на транш от спасителната програма за Гърция в размер на 8,5 млрд. евро

Moody’s посочва, че предприетите мерки са подобрили профила за финансиране на банката и са укрепили нейната капиталова база.

През миналата седмица белгийската банка KBC приключи успешно сделката по придобиване на Обединена българска банка (ОББ) и Интерлийз от National Bank of Greece за общата сума от 610 млн. евро. Сумата представлява 1,10 пъти материалната счетоводна стойност на ОББ и Интерлийз за 2016 г.

Moody's определя сделката като положителна за гръцката банка, защото ще увеличи коефициента на капиталова адекватност на банката с около 100 базисни пункта, а ликвидността - с около 900 млн. евро, позволявайки на банката да намали заемите си от ELA.

Гръцката National Bank обяви, че продажбата ще увеличи коефициента на базовия собствен капитал от първи ред (CET1) до около 17% от сегашните 16%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още