IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Край на драмата: Гърция пак е спасена

Еврогрупата одобри отпускането на транш от спасителната програма в размер на 8,5 млрд. евро, но заяви, че ще говори за дългови облекчения през 2018 г.

22:44 | 15.06.17 г. 9
<p>
	Финансовият министър на Холандия и председател на Еврогрупата Йерун Дейселблум. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовият министър на Холандия и председател на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Снимка: Ройтерс

Еврогрупата се споразумя днес за отпускането на транш от спасителната програма за Гърция в размер на 8,5 млрд. евро. Това се съобщава в становището на финансовите министри на държавите от еврозоната, които заседаваха днес в Люксембург, след приключването на срещата им, съобщават от пресслужбата на Съвета на Европейския съюз (ЕС).

От документа се вижда, че като цяло Еврогрупата е постигнала пробив по всички елементи от програмата за подкрепа на Гърция, включително стратегията за дъга и участието на Международния валутен фонд (МВФ) в спасителната програма.

Очаква се управляващият директор на Фонда Кристин Лагард да предложи и ново стенд бай споразумение за Гърция.

С оглед прекратяването на текущата програма през август 2018 г. Еврогрупата се ангажира да предостави подкрепа за връщането на Гърция на пазарите, като се съгласява, че бъдещите плащания следва да покриват не само необходимостта от изчистване на просрочените задължения, но и допълнително да изграждат парични буфери в подкрепа на инвеститорското доверие и улесняване достъпа до пазарите, заключават финансовите министри на държавите от еврозоната.

Стратегия за растежа

Еврогрупата приканва Гърция и институциите до края на тази година да разработят цялостна стратегия за повишаване на растежа, включително подобряване на инвестиционния климат. Следва да бъдат проучени и други възможности за мобилизиране на допълнителни средства от националните банки за развитие и други международни финансови институции (като ЕИБ и ЕБВР), посочва се в становището.

Еврогрупата подкрепя усилията на гръцките власти да работят с европейските институции за създаването на Национална банка за развитие, която да координира изпълнението на дейностите за развитие. Гърция е необходимо да работи с европейските институции за укрепването на жизнеспособните инвестиционни проекти, посочва се още в съобщението.

Държавният дълг на Гърция

Еврогрупата потвърждава ангажиментите и принципите, договорени от 2016 г. Изпълнението на договорените мерки за краткосрочния дълг вече допринася за значителното намаляване на брутните нужди от финансиране на Гърция в средносрочен и дългосрочен план и значително подобрява профила на гръцкия държавен дълг, подчертават финансовите министри.

Еврогрупата приветства ангажимента на Гърция да поддържа първичен излишък от 3,5% от БВП до 2022 г. и след това – фискална траектория в съответствие с ангажиментите към европейската фискална рамка. Това би се постигнало с първичен излишък близък до 2% от БВП за периода от 2023 до 2060 г.

Според финансовите министри на държавите от европейския валутен блок устойчивостта на дълга следва да бъде постигната в рамките на предвидените още през 2016 г. дългосрочни мерки. Припомня се и оценката за устойчивостта на дълга по отношение на договорените показатели за брутните нужди от финансиране: под 15% от БВП в средносрочен план и след това под 20% от БВП, за да се гарантира, че дълговете продължават да бъдат устойчиви.

Еврогрупата посочва, че е готова да приложи втори набор от дългови мерки до степента, необходима за постигането на гореспоменатите цели. Това включва удължаване на падежите на облигациите, отсрочване на лихви и амортизации на заеми за Гърция за до 15 години. Според финансовите министри тези мерки няма да включват допълнителни разходи за другите държави членки бенефициери.

Този набор от мерки обаче може да бъде приложен в края на спасителната програма, ако тя бъде изпълнена „в необходимата степен“.

Точното калибриране на тези мерки ще бъде потвърдено в края на програмата от Еврогрупата в сътрудничество с европейските институции, за да се гарантира устойчивостта на дълга и спазването на рамката на европейската фискална политика, допълва се в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 13 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 6 години
Дека се изпокриха сичките експерти по гръцкия фалит - беха напълнили тука пространството с графици по дати за фалита и въвеждането на драхмата, даже сметаха колко ше плащат на гръцките слугини в българия... Беше се уринало тука от икономически мозък... хихи... Сега се преместиха на Източния фронт - сметат фалита на Путин... хихихи... И него ше го сметнат, нема грешка... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 2
ABBA
преди 6 години
На тарикатите честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 3
ABBA
преди 6 години
Гърция ще е винаги спасена. Иначе ще се ориентира към Русия и Запада газ ще проппикае!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 3
coder
преди 6 години
Гърция и излишък от 2+ % до 2060-та... това дори не е добри пожелания, това е фентъзи. Първо гърците не вярвам да стягат коланите, те ще изнудват ЕС чрез важното си геостратегическо положение и блъфиращи завои към Путин ако германците се опъват. Като им минава номера за n-ти път, защо да се напрягат?Ееех, след Първата Световна Война наливат територии на Гърция, че да можело една държава, която да е в сферата на влияние на Англия и Франция, да контролира източното Средиземноморие и Егейско море, а то пък на каква държава се оказа, че са заложили... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 7
крас
преди 6 години
КРАЙ ИЛИ НАЧАЛО НА ДРАМАТА?Те се разбарли но без МВФ, който иска редукция на дълга каквато все още няма.Разбрали се и да платят, но плащане също няма. Иначе статията е бодряшки оптимистична.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още