IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е нужно за новото седалище на Агенцията за лекарствата след Brexit

В индустрията настояват за бързо решение, което да сложи край на несигурността и да е ориентирано към пациентите

20:05 | 10.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След като Великобритания напусне ЕС, всички европейски институции, които се намират в момента на територията на Острова, ще бъдат преместени в държава от общността.

Една от тях е Агенцията по лекарствата (EMA), за която апетити проявява и България. Европейската комисия вече определи критериите, но какво изисква едно такова мащабно местене разкрива експертът Адриан ван ден Ховен в интервю за EurActiv.

Едно от най-важните неща е страната, която приеме EMA, да бъде лесно достъпна за всички - със самолет или влак, но всеки лесно трябва да може да стигне до агенцията. "Причината е, че фармацевтичните компании и търговски асоциации прекарват много време в EMA", коментира експертът.

В Европа има към 2,5 хил. компании в сектора - това означава голямо количество хора, които пристигат в агенцията по една или друга причина.

На следващо място са условията за служителите. В агенцията за лекарствата работят повече от 900 души. Това изисква жилищен фонд, училища за децата, макар че в повечето големи европейски градове тези фактори са факт, това също е важен критерии за избор на новото седалище на институцията.

Експертът предупреждава за опасността националните органи и организации в областта да загубят свои експерти, които да започнат работа в европейската институция.

Представителите на фармацевтични компании и пациентски организации настояват европейските лидери да вземат решение, ориентирано към пациентите. Те настояват за по-бързо развитие на казуса, за да се сложи край на несигурността. 

Преди седмици по време на юнския Европейски съвет българският премиер Бойко Борисов посочи, че България ще кандидатства да приеме някоя от европейските агенции, които в момента са със седалище в Лондон. Освен тази за лекарствата, в британската столица е и Европейският банков орган (EBA).

Шансове имат новите членове, които до момента не са приютили нито една европейска организация, коментираха преди време наблюдатели. 

В ЕС обаче се говори и за политическа сделка - Брюксел ще се опита да изтъргува седалището на EMA за сметка на заседанията на Европейския парламент във френския град Страсбург. Всъщност Страсбург е официалното седалище на институцията, но повечето работа на депутатите и комисиите се върши в сърцето на Европа - Брюксел.

По правилата пленарните заседания трябва да се провеждат именно в Страсбург и по изключение в Брюксел. Ежемесечните заседания в Страсбург са свързани с разходи по пътувания и от години в ЕС се чудят как да ги намалят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още