IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барселона ще опита да привлече Европейската агенция по лекарствата

Градът може да предостави веднага сграда за институцията - символичната кула "Агбар"

13:41 | 25.05.17 г.
<p>
	Кулата &quot;Агбар&quot;. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Кулата "Агбар". Снимка: Архив Ройтерс

Мадрид опитва да успокои напрежението в Каталуня, подкрепяйки Барселона да приеме седалището на Европейската агенция по лекарствата (EMA), пише в коментар EurActiv. Здравният министър на Испания Долорс Монсерат, която е родом от Каталуня, заяви преди ден, че Барселона покрива всички критерии, за да приеме европейската агенция.

Седалището на EMA е в Лондон и тя, заедно с Европейския банков орган (EBA), ще трябва да напуснат Великобритания след Brexit.

"Ще бъдем единни в кандидатурата си, ще се борим заедно, защото защитаваме интересите на каталунския народ и на всички испанци", коментира Монсерат пред журналисти по време на посещение в Брюксел. EurActiv обаче отбелязва, че тя не е била придружена от представители на регионалното правителство при своята визита в сърцето на ЕС.

Преди дни стана ясно, че Европейската комисия очаква кандидатурите за новите седалища на двете агенции до 31 юли. Очаква се решение по казуса да бъде взето след октомври.

В същото време регионалното правителство в Каталуня се опитва да проведе референдум за излизане от състава на Испания около тази дата. Според Монсерат обаче дори и да има референдум в Каталуня, това не подкопава шансовете на Барселона да поеме EMA.

Испанският здравен министър е категорична, че градът може веднага да предостави сграда, която да приюти агенцията - при това една от символичните гради в града - небостъргачът "Агбар", чийто автор е френският архитект Жан Нувел.

В допълнение Барселона има достатъчно на брой международни училища, в които да учат децата на служителите в агенцията, хотелско настаняване на добро ниво и свързаност с другите европейски градове.

EurActiv допълва, че вътрешно допитване сред служителите на EMA показва, че Барселона е фаворит за новото местоположение на агенцията.

Но от друга страна в Испания вече има три европейски агенции, а в страни като България, Румъния, Хърватия, Кипър и Словакия - нито една. В Брюксел отхвърлят идеята за географско разпределение на агенциите с мотива, че това не може да бъде основание за разполагане на институция. Процедурата по избор на ново седалище на европейските агенции ще стане по прозрачен и обективен начин, така че да бъде гарантирано правилното им функциониране, допълва още изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още