IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да изтъргува Агенцията за лекарствата срещу заседанията на ЕП в Страсбург

Местенето на ЕП за по седмица всеки месец струва на блока 114 млн. евро годишно

12:37 | 11.05.17 г.
<p>
	Сградата на ЕП в Страсбург. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сградата на ЕП в Страсбург. Снимка: Архив Ройтерс

В Европейския съюз (ЕС) все повече нараства подкрепата Европейският парламент (ЕП) да се откаже от скъпото си местене от Брюксел в Страсбург. Евентуална сделка може да бъде „подсладена“ като на френския град му се даде централата на Европейската агенция по лекарствата (EMA), която в момента е в Лондон и трябва да се премести заради Brexit, пише онлайн изданието EurActiv.com.

Законодатели водят дискретни преговори за подобна сделка с надеждата тя да елиминира съпротивата на Франция ЕП да се откаже от заседанията в Страсбург. Победата на проевропейския кандидат в президентската надпревара във Франция Еманюел Макрон също може да доведе до положителен развой на преговорите.

ЕП се мести в Страсбург за една седмица всеки месец, с изключение на август. През останалото време парламентът заседава в Брюксел. Разходите за непрекъснатото местене струват на ЕС 114 млн. евро годишно, изчисляват от Сметната палата на ЕС.

Критиците на блока отдавна настояват местенето на ЕП от Брюксел в Страсбург и обратно да се прекрати като практика. Това обаче продължава главно заради съпротивата на Франция, която би наложила вето на такова предложение.

Откакто обаче Великобритания напусна ЕС евродепутати от няколко парламентарни групи открито подкрепят идеята ЕП да се откаже от второто си място в Страсбург, съобщава за изданието официален представител на ЕС, пожелал анонимност.

Депутатите са преценили, че предстоящото преместване на Агенцията по лекарствата представлява отлична възможност да се изтъргува сделка.

В Лондон се намират и седалището на Европейския банков орган, за който се смята, че ще се премести във Франкфурт.

Изданието припомня, че бившият френски президент Франсоа Оланд предложи Европейската агенция по лекарствата да се премести в Лил. За новата централа на агенцията кандидатстват 40 града, но се смята, че поне засега Милано и Виена са най-вероятните победители в надпреварата.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още