IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалното затопляне поставя в риск световното производство на кафе

Възможно е площите да се свият и да плъзнат болести по растението

10:27 | 14.07.17 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Климатичните промени застрашават световното производство на кафе, което изостава през последните години от търсенето. За това предупреждават експерти и колумбийските власти на първия Световен форум на производителите на ароматните и освежаващи зърна в колумбийския град Меделин, предава Франс прес.

"Всички ще бъдат засегнати. Кафето е много чувствително дори към леки промени на температурата. Ако температурата се повишава, всички страни ще бъдат засегнати", заяви бразилецът Жозе Сете, изпълнителен директор на Международната организация по кафето (МОК). Организацията обединява 43 страни износителки и седем вносителки, информира БТА. 

Обработваемите площи, предназначени за отглеждане на кафе, биха могли да се свият наполовина през 2050 г. заради повишението на температурите, което е фактор и за разпространението на болести по растението, отбелязва се в доклад на Института по климатология на Австралия от 2016 г.

Според МОК производството на кафе е по-слабо от потреблението вече две години.

През 2016 г. Бразилия е събрала реколта от 51,4 млн. чувала, но тази година се очаква спад от 11,3 на сто заради двугодишния отрицателен цикъл за сорта арабика.

Президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос предупреждава на форума в Меделин, че плодородието на бразилските земи ще отслабне заради глобалното затопляне.

Близо 25 млн. семейства в 60 страни преживяват от производството на кафе, чийто пазар се оценява на 100 млрд. долара годишно, според данните на МОК за първото тримесечие на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 2
Sakamano
преди 6 години
Ясно е, че климатичните промени ще ощетят хората в някои части от света и ще облагодетелстват други. Проблемът е, че никой не може да знае със сигурност какво точно ще се случи. Неизвестността е това което плаши хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Jay Gould
преди 6 години
В самата Бразилия, не веднъж в предните десетилетия кафето ИЗМРЪЗВАШЕ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Jay Gould
преди 6 години
Напротив! По време на всички затопляния на климата в предходните хилядолетия и столетия, Сахара или е ставала по зелена или напълно се е покривала с растения. В страни като Етиопия, Судан или в Западна Африка, където сушата често удря фермерите, ако наистина климата се затопли, ще валят повече дъждове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още