IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една година след терористичното нападение в Ница въпросите остават

През миналата година роденият в Тунис французин Мохамед Лахуаедж Бухлел се вряза с камион в тълпата празнуващи Деня на Бастилията

13:03 | 14.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Тази година няма да има фойерверки над крайбрежната алея, каквото е традицията на Деня на Бастилията. Вместо това ще има меса, паметна служба с президента Еманюел Макрон и вечерен концерт в израз на скръбта, която все още се усеща у всички граждани на Ница, разказва Deutsche Welle.

През миналата година роденият в Тунис французин Мохамед Лахуаедж Бухлел се вряза с камион в тълпата празнуващи на булевард „Променад дез Англе“. Терористичното нападение отне живота на 86 души, включително много деца.

Властите все още не знаят какво го е накарало да осъществи атаката. Членовете на семействата на жертвите и оцелелите обвиняват предишното правителство на Франция за липсата на мерки за сигурност.

Белезите, които няма да бъдат излекувани

Повечето от над 400-те ранени в атаката в Ница вече са се възстановили, макар че някои от тях имат трайни увреждания вследствие на раните си. Между 10 и 20 пациенти все още се лекуват, посочва Паскал Боальо от местната университетска болница.

Около 3 хил. членове на семействата и хора, станали свидетели на атаката, все още преминават през психиатрично лечение. Сред тях има множество деца, които успяват да осмислят много бавно преживения шок. Оцелелите казват, че страдат от смущения в съня и пристъпи на паника. За мнозина годишнината е първият шанс, който имат да се върнат на крайбрежната алея, за да участват във възпоменателните събития. Много други са отказали поканата на президента Макрон да присъстват.

„През последните няколко седмици се свързахме с много от засегнатите в подготовката на възпоменателните събития на 14 юли. Говорихме със 70 души и трима ни казаха, че не смятат, че ще бъде от полза да се срещнат с президента“, казва София Секо от FENVAC, организация, представляваща жертвите.

Бавно изплащане на обезщетенията

Както и при други терористични атаки във Франция, хората са разгневени и от бавния темп на изплащане на обезщетенията за жертвите от страна на държавата. Само 25 млн. евро от обещаните 300 млн. евро са изплатени.

След като попълнят молбата, жертвите получават предварително плащане от между 2 500 и 5 хил. евро, казва Секо. „Преди обезщетението да може да бъде напълно изплатено, въпросното лице трябва да бъде здраво отново или поне да се е възстановило“. Само тогава могат да бъдат оценени колко тежки са били уврежданията и да бъде изплатена финалната сума. „Някои хора са доволни, че изобщо са получили някакви пари, други казват, че сумата е твърде малка. Но нищо не може да компенсира загубата на нечия дъщеря“, допълва тя.

Сътрудничеството с правителството междувременно се е подобрило, макар че звеното за контакт за жертвите е било преместено в покрайнините на града и мнозина го достигат трудно.

Разследването продължава

Една година по-късно френските служители по сигурността са събрали планини от документи. Докладът от разследването се състои от 80 хил. страници и включва доклади от криминални следователи, стотици показания на очевидци и анализ на лаптопа и мобилния телефон на извършителя.

Това, което липсва, са улики, свързващи Мохамед Лахуаедж Бухлел с командните структури в Сирия или Ирак на ИДИЛ, макар че терористичната групировка пое отговорност за нападението. Липсата на доказателства, които да свържат Лахуаедж Бухлел с ИДИЛ, обяснява защо той не е попаднал под радара на служителите по сигурността.

Властите работят по предположението, че това е случай на саморадикализация. Нападението в Ница бе първата атака, при която терорист е отговорил на призива на бившия говорител на ИДИЛ Мохамед ал-Аднани. През 2014 г. той насърчи поддръжниците на групировката да осъществяват нападения в Европа и изрично ги призова да използват превозни средства като оръжия.

Срещу девет заподозрени все още се води разследване по подозрение в подпомагане на атаката. Те са местни контакти на Лахуаедж Бухлел, обвинени в престъпления, като снабдяването му с огнестрелно оръжие.

Нападателят

Тялото на Лахуаедж Бухлел бе освободено от френското медицинско следствие през миналата седмица и бе върнато в Тунис, за да бъде погребано. Не бе предоставено обяснение защо е отнело толкова дълго време на френските власти да освободят тялото. Лахуаедж Бухлел бе застрелян и убит от полиция, блокирала камиона му при атаката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още