IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВВС: Тероризмът започва да се възприема като новото нормално

От 2013 г. досега силите са сигурност в Обединеното кралство са осуетили 18 заговора, атаката в Лондон е седмият атентат във Великобритания от 2005 г. насам

18:12 | 04.06.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След три терористични атаки за три месеца, тези инциденти започват да се възприемат като новото нормално. Бруталната реалност е, че този вид заплахи са абсолютно типични за това, което джихадистите се опитват да постигнат при своите нападения в Европа, пише BBC.

От 2013 г. насам силите са сигурност в Обединеното кралство са осуетили 18 заговора. При голяма част от тях заподозрените са планирали да извършат действия на насилие, подобни на нападенията срещу „Уестминстър бридж“ и „Лондон бридж“

Плановете за използване на бомби като случая с концерта в Манчестър са рядкост, тъй като извършителите трябва да имат технически умения. Но нападението на граждани с коли и ножове е доста по-лесно и от дълго време се насърчава от терористичната групировка „Ислямска държава“ и от други джихадистки организации. 

Целта на тримата нападатели миналата нощ е напълно ясна - те не само са искали да убиват, но са искали и да изгубят своя собствен живот. Те са били напълно наясно, че след като започнат да нападат пешеходците, служители от въоръжената полиция ще пристигнат незабавно. А фалшивите бомбени колани, които са носели, според техните ненормални умове, са щели да ускорят смъртта им, посочва BBC, цитирана от агенция Фокус.

7 терористични атаки във Великобритания за последното десетилетие

Нападението на „Лондон бридж” е седмият атентат на територията на страната от 2005 година насам, информира bTV.

На 7 юли 2005 г. избухнаха три бомби в лондонското метро и една в автобус. Загиват 52-ма души, над 700 са ранени.

Две години по-късно кола, пълна с газови бутилки, се врязва в терминала на летището в Глазгоу, но не се взривява.

На 22 май 2013 г. двама лондончани от нигерийски произход блъскат с кола британски войник, а после го убиват с нож.

На 5 декември 2015 г. на входа на лондонската метростанция Лейтънстоун британец от сомалийски произход ранява с нож двама души.

На 22 март тази година британецът Халид Масуд гази с кола пешеходците до моста Уестминстър и намушка полицай пред парламента.

А на 23 май терористът, който пресрещна публиката след концерта на Ариана Гранде отне 22 живота, много от които деца.

Осветлението на Айфеловата кула ще бъде изгасено тази нощ в знак на скръб за жертвите от атентата в Лондон, съобщи в Туитър кметът на френската столица Ан Идалго, цитиран от ТАСС и БТА. "Мислите ми са с жертвите и с техните семейства. В тяхна памет тази нощ светлините на Айфеловата кула ще угаснат в 00,45 часа парижко време", добави тя.

През март 2016 г. Айфеловата кула бе обагрена в цветовете на белгийското знаме в знак на солидарност с народа на Белгия, пострадал от поредица терористични акции. През юли кулата бе осветена с цветовете на френския трикольор в знак на траур за загиналите в Ница.

През януари светлините на Айфеловата кула бяха изключени в знак на скръб за жертвите от атаката срещу джамия в Квебек, Канада. Те угаснаха, за да бъде почетена паметта и на убитите при атентата в Санкт Петербург на 3 април и в Манчестър на 23 май.

На 6 юни, вторник, във Великобритания ще се запази минута мълчание от 11 часа сутринта в знак на възпоминание за загиналите по време на терористичното нападение в Лондон, предаде The Guardian. Знамената на правителствените сгради ще останат спуснати наполовина до вторник вечерта. 

Знамената пред сградите на Европейската комисия са спуснати наполовина в знак на солидарност за нападението в Лондон, при което загинаха седем души, пише The Independent.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 4
Hahoto
преди 6 години
Ама стига истерии, те британците имат опит в атентатите от времето на ИРА, за тях нищо ново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
ivan.kostov.39
преди 6 години
Ще се задейства! Ще започнат да инплантират чипове........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 4
Stone_Kold
преди 6 години
Нали тва беше целта на холивуд и убииствата по филмите да приема стадото убииствата за нормално нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 8
majnata
преди 6 години
И колко дълъг трябва да стане тоя списък та да се задейства съответната държава в защита на гражданите си ?!Или това беше целта на изверги като Соросът...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още