IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Появи се конкуренция между страните за "Турски поток", смята руски експерт

В някои страни от ЕС обаче могат да се противопоставят на плановете за изграждане на новия газопровод, смята Владимир Фейгин

10:34 | 20.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За появата на конкуренция между страните за привличането на "Турски поток" коментира в ефира на радио Sputnik председателят на Инститита по енергетика и финанси Владимир Фейгин, цитиран от РИА Новости.

Според експерта трасето на втората тръба на газопровода все още не е ясно - вариантите са няколко: през Гърция и Италия, или през България и Сърбия до Унгария. На фона на тези големи възможности и предисторията, свързана с "Южен поток", има "има място за "теории на конспирациите", казва още Фейгин.

В сряда в. "Ведомости" съобщи, позовавайки се на свои източници, че "Газпром" вече е започнал строителството на втората тръба на газопровода, въпреки че още няма никаква яснота за този проект. По-късно представители на компанията казаха за ТАСС, че се извършват единствено подготвителни работи.

Строителството на "Турски поток" започна без много шум през май. Плановете са газопроводът да бъде с две тръби, като едната да е насочена директно към турските потребители.

Засега няма официална позиция от ЕК по възможните сценарии за втората тръба. Преди ден стана ясно, че България е изпратила запитване до Брюксел и очаква отговор дали проектът отговаря на европейските изисквания.

Според Фейгин някои страни от ЕС могат да се противопоставят на "Турски поток". "Смятам, че европейските регулатори няма да са много доволни, защото предполагат, че ще има размиване на зоните на техните правомощия чрез едно или друго споразумение с отделните страни", коментира той. 

Експертът допълва, че подобни споразумения могат да поставят регулаторите пред свършен факт. "А това те въобще не обичат", смята Фейгин. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
krasssen
преди 6 години
Ако за Северен може , а за Южен не и прибавим това за различията в храните ще излезе вярна приказката "източните кучета ги яли" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още