IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са водещите страни производителки на плодове и зеленчуци в ЕС?

Полша произвежда над една четвърт от ябълките в блока, Италия и Испания са лидери при доматите

10:41 | 28.07.17 г. 11
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Над 2,8 млн. ха в Европейския съюз (ЕС) са площите, отделени от фермерите за производство на плодове. Още 2,1 млн. ха са за производство на зеленчуци, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

По отношение на площите водещ производител на плодове в ЕС е Испания с 942 хил. ха или една трета от всички площи за отглеждане на плодове в блока.

Водещ производител на зеленчуци е Италия с 420 хил. ха, което е почти една пета от всички площи в ЕС.

Ябълките са най-разпространеният плод в общността що се отнася до произведените количества. През 2016 г. са събрани 12,5 млн. т ябълки, което е почти 25 кг на човек от населението в ЕС годишно.

Доматите са най-популярният зеленчук с 18,5 млн. т или 36 кг на човек от населението на блока.

Полша е водещ производител на ябълки в ЕС, сочат данните. Повече една от всеки 4 ябълки в Съюза идва от източноевропейската страна – делът й в общото количество е 28,7%. Следва Италия с 19,6% от общия добив на ябълки през 2016 г., а трета е Франция с 14,5%.

Полша е и водещ производител на череши в ЕС с почти 30% дял, следвана от Испания с 11,9%, Италия с 11,2%, Унгария с 9,9%, Румъния с 8,2% и Гърция със 7,9%.

Испания, Италия и Гърция са водещите производители на праскови в ЕС, като продукцията им съставлява над 90% от общото за общността.

Испания е водещ производител на ягоди, като почти една трета от общата продукция в блока се пада на нея, следвана от Полша със 17,4% и Германия с 12%.

Италия, Испания и Португалия са лидерите в производството на домати в ЕС. Италия и Испания съставляват две трети от общата продукция на домати.

Испания, Полша и Холандия съставляват две трети от производството на краставици в ЕС, сочат още данните.

Производството на моркови не е толкова концентрирано. Топ производителите са Полша с 14,7%, Великобритания с 12,9%, Германия с 11,5%, Холандия с 10,7%, Франция с 10,4% и Италия с 9,5%.

Водещи производители на тиквички са Испания и Италия със съответно над 38% дял и над 36% дял от общото производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 9
michaelis12
преди 6 години
.... а по времето на гадния Комунизъм бяхме ние едни от водещите в Европа в тоя отрасъл, но са с идването на Американския Империализъм и икономическо робство бяхме принудени от "демократите" да разтуриме всичко (приватизация) щот е гадно комунистическо и да внасяме отвън, че така по-лесно да ни оберат кинтите, разбира се после комунистите били виновни за всичко .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още