IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надпреварата за Европейската агенция по лекарствата

23 държави проявяват интерес и наддават с готовност да приемат близо 900-те служители на агенцията

08:20 | 01.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Още преди британците да гласуват за излизане от Европейския съюз, Европейската агенция по лекарствата (EMA) започна да се оглежда за ново седалище – за всеки случай. Това посочва в анализ европейското издание Politico.

Изданието посочва, че веднага след като стана ясна развръзката от референдума, редица страни от ЕС започнаха да предлагат да приемат европейските институции, които сега са ситуирани в Лондон – освен EMA, това е и Европейският банков орган (EBA). Някои от страните в общността не направиха нито една заявка (Литва, Латвия и Естония), както и Словения и Люксембург. Великото херцогство все пак прояви известен интерес за EBA.

Какво обаче правят страните, за да спечелят предимство в тази битка?

В Politico посочват, че вече има предложени сгради за новото седалище, а членовете на общността са поискали от местните регулатори на тази дейност да им съдействат за кандидатурата.

Холандия, Дания и Ирландия вече представиха своите възможности по време на специални събития в Брюксел. На този етап източните държави запазват мълчание, но е напълно възможно тяхното лоби просто да влезе по-късно в надпреварата, посочва още изданието.

Само пет от 23-те страни, които искат да приютят EMA, не са посетили на място агенцията и не са се срещнали директно със служителите ѝ.

България официално издигна вчера кандидатурата на София за домакин на Европейската агенция по лекарствата.

Едно от най-важните условия, които трябва да покрият страните, които искат седалището на европейската агенция, е да осигурят условия за служителите – къщи, образование за децата и работа за съпрузите. Затова и контактите със служителите изглеждат от ключово значение, посочва от Politico.

В това отношение Унгария беше първа – представители на страната посетиха EMA още през октомври. След това в Лондон бяха представители на Чехия. Страната смята, че е по-подходяща за нов дом на EBA, но пък смята да лобира за съседната Словакия и офертата ѝ към EMA.

Някои страни са посетили лекарствения регулатор даже повече от веднъж – Австрия, Дания и Франция. През агенцията вече са преминали здравните министри на Испания, Ирландия, Малта, Португалия, Румъния и Швеция.

На този етап представители на България, Хърватия, Финландия, Германия и Полша все още не са направили своето посещение в EMA, допълва още изданието. Финландия вече заяви, че ще направи визита, но след като официално заяви своето желание да приюти агенцията. Страната заявява, че има прецизен план за преместването на EMA. В Хелзинки вече е разположено седалището на Европейската химическа агенция (ECHA).

Самата сграда, която трябва да приюти близо 900 души служители в EMA, също е предизвикателство. Някои от страните предлагат директно готова сграда, а други обявяват амбициозни цели за строителство, което ще приключи до пролетта на 2019 година. Гърция, която официално заяви кандидатурата си на 21 юли, също има готовност и предоставя сградата на бившия тютюнев холдинг за седалище.

Съветът на ЕС ще реши кой да приюти европейските агенции и институции от Великобритания през ноември. Критериите вече са обявени, а надпреварата изглежда ожесточено. 

Очаква се днес Съветът на ЕС да публикува списък с кандидатурите на градове, където да се преместят Европейският банков орган и Европейската агенция по лекарствата . България вчера издига кандидатурата на София за домакин на ЕАЛ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още