IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри придобиването на испанската Banco Popular от конкурентната Santander

Според Комисията сливането няма да предизвика опасения на пазара

18:38 | 08.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Брюксел одобри покупката на Banco Popular от Banco Santander в Испания, предоставяйки решаваща подкрепа за подхода, възприет от регулаторите на Европейския съюз (ЕС), след като през юни се смяташе, че Popular е близо до „фалит“, съобщава Financial Times.

Европейската комисия, която регулира сливанията в 28-членния ЕС, заяви, че сделката, струваща на Banco Santander 1 евро „няма да предизвика опасения на пазара“.

„Общите пазарни дялове на страните са като цяло ограничени […] и на всички засегнати пазари ще продължи да има силни конкуренти“, казва Комисията, добавяйки, че общият дял на двете банки на различните пазари обикновено е под 25%.

Продажбата на Banco Popular бе първият тест за новата рамка в еврозоната за управление на фалиращите банки, наложена след финансовата криза.

Popular бе „оздравена“ чрез Единния съвет за преструктуриране – европейската агенция в Брюксел, която е напълно функционираща от началото на 2016 г.

Съветът има правомощията да се намесва при банки, които според надзорните органи „фалират или вероятно ще фалират“.

Макар че прегледът на сливането от Брюксел бе насочено единствено към съображения за конкуренцията, зелената светлина вероятно ще бъде внимателно проучена от инвеститори в Popular, започнали правни действия по продажбата на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още