fallback

Йоханес Хан: ЕС не може повече да се свива пред неприемливото поведение на Турция

Анкара очевидно не желае да преразгледа курса си, който я отвежда все по-далеч от Европа, коментира еврокомисарят по разширяването на блока

15:22 | 22.08.17 г. 4

Европейският съюз (ЕС) не може повече да се свива пред неприемливото поведение на Анкара и трябва да промени стратегията си за Турция. Това коментира еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан в интервю за Süddeutsche Zeitung, цитирано от Politico.eu.

"Смятам, че е време държавите членки на ЕС да обсъдят стратегическите последици от това поведение", казва Хан. "Свиването на рамене не е политическа стратегия в дългосрочен план", допълва той.

Хан цитира два примера като доказателство за лошото положение на Турция.

"Вмешателството на президента Реджеп Тайип Ердоган в национална предизборна кампания, както и исканията за екстрадиция по отношение на предполагаеми политически опоненти са неприемливи", коментира Хан.

Според него Анкара очевидно не желае да преразгледа курса си, който я отвежда все по-далеч от Европа.

Наскоро Ердоган призова турците в Германия да не гласуват за управляващия Християндемократически съюз, Социалдемократическата партия или Зелените, тъй като според него те са врагове на страната му. Политиците в Германия и Австрия разкритикуваха президента на Турция, че се опитва да се намеси в изборите в Германия на 24 септември.

През почивните дни турско-германски писател, критикуващ правителството на Ердоган, беше арестуван от Интерпол в Испания по искане на Анкара преди да бъде условно освободен.

Заявлението на Турция да се присъедини към ЕС е спряно, включително и заради нерешеният въпрос относно свободата на печата и върховенството на закона в страната. В реч през юли Йоханес Хан заяви, че Европейската комисия изисква напредък по отношение на свободата на изразяване и на демонстрациите преди молбата за членство на Турция да бъде придвижена напред.

Правителството на Ердоган прочисти държавните служби, полицейските сили и съдебната власт след опита за преврат през миналата година, за когото турският президент обвинява духовника в изгнание Фетхуллах Гюлен. Репресиите предизвикаха широки критики от страна на европейските правителства и Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:41 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още