IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Партията на Меркел е враг на Турция

Коментарите на турския президент са едни от най-резките срещу Меркел и нейните християндемократи

16:53 | 18.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че германският канцлер Ангела Меркел е враг на Турция и призова турците в Германия да гласуват срещу нея и други водещи партии на изборите през следващия месец, съобщава Ройтерс.

Коментарите на Ердоган са едни от най-резките срещу Меркел и нейните християндемократи досега, което показва разширяващата се пропаст между съюзниците в НАТО и основни търговски партньори.

Отношенията между Анкара и Берлин се влошиха след провалилия се опит за преврат в Турция миналата година, след който турските власти задържаха над 5000 души и уволниха или отстраниха 150 хил. души, предизвикайки критики от Европа. Ердоган, който не е особено отворен към западните критики, обвини Германия в антитурски настроения.

„Призовавам всички мои съграждани в Германия: християндемократите, социалдемократите, Зелената партия са все врагове на Турция. Подкрепете онези политически партии, които не са врагове на Турция“, каза той по време на Петъчната молитва в Истанбул.

„Призовавам ги да не гласуват за онези партии, които имат такова агресивно, неуважително отношение към Турция и ги приканвам да дадат урок на тези политически партии чрез урните“, допълни той.

В Германия има голяма турска диаспора. Германците ще се насочат към урните на 24 септември на парламентарни избори, в които Меркел се кандидатира за четвърти мандат.

Напрежението между двете страни се нанежи и след като германски граждани – включително журналист и активист в сферата на човешките права – бяха арестувани като част от чистката.

Меркел заяви по-рано през тази седмица, че няма да има разширяване на митническия съюз или задълбочаване на отношенията между Европейския съюз и Турция – коментари, които вбесиха Анкара.

В петък Ердоган заяви, че коментарите на Меркел за митническия съюз показват, че Германия се е превърнала в страна, която нарушава правото на Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още