IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В района на Франкфурт могат да бъдат открити около 100 хил. нови работни места заради Brexit

Само в банковия сектор новите работни места могат да достигнат около 10 хил., което ще подкрепи бум и в други индустрии, посочват икономисти

15:31 | 25.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В района на Франкфурт могат да бъдат открити близо 100 хил. нови работни места през следващите четири години благодарение на Brexit. Повечето позиции ще бъдат във финансовия сектор, сочи публикувано днес проучване, цитирано от Франс прес.

Малко повече от година след референдума, на който британците избраха да напуснат Европейския съюз (ЕС), изглежда Франкфурт води в надпреварата с останалите градове, които желаят да привлекат установили се в Лондон чуждестранни институции, според проучването, поръчано от лоби групата Frankfurt Main Finance и изготвено от института по мениджмънт WHU-Otto Beisheim, предава БТА.

Според проучването във Франкфурт могат да бъдат открити 10 хил. нови работни места само в банковия сектор заради Brexit, а това може да има ефект и да последва многократно увеличение в другите сектори от икономиката.

Новите банкови служители ще увеличат търсенето на жилища, инфраструктура и транспорт, образование, здравеопазване, потребителски стоки, храни и така нататък, отбелязват специалистите, изготвили документа.

Според проучването ако се приеме, че растежът остане стабилен и бъдат създадени 10 хил. нови работни места в банковия сектор, това означава, че ще бъдат създадени 21 300 нови позиции само във Франкфурт.

При най-оптимистичния сценарий Франкфурт и региона Рейн-Майн, който включва градовете на около 80 км южно от финансовото сърце на континентална Европа, може да отчете бум от 88 хил. допълнителни работни места.

Много компании, базирани във Великобритания, се опитват да пренесат част от дейността си в градове от еврозоната, тъй като може да изгубят т. нар. паспортни права да правят бизнес с клиенти в ЕС, след като Великобритания окончателно напусне ЕС през март 2019 г.

Франкфурт, където се намира Европейската централна банка (ЕЦБ), се оформя като победител в привличането на напускащите Лондон банки.

Големи американски и азиатски финансови институции като Goldman Sachs и японската Nomura вече избраха града на река Майн пред конкурентите му като Амстердам, Дъблин и Париж.

Франкфурт е смятан за фаворит и за домакин на Европейския банков орган, който ще напусне сегашната си централа в Лондон.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още