IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каталуния е готова и с формирането на собствена държавна хазна

Предвижда се и създаването на данъчна администрация, данъчно осигуряване и дипломатическо ведомство в случай на положителен вот на референдума за независимост

16:26 | 04.09.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Сепаратисткото правителство на североизточната испанска автономна област Каталуния представи днес новата си собствена държавна хазна, която според него ще има необходимия капацитет да събира данъците в евентуална бъдеща независима държава, предава Франс прес.

Съобщението беше направено по-малко от четири седмици преди референдума за независимост на провинцията, насрочен за 1 октомври въпреки забраната на Конституционния съд в Мадрид, съобщава БТА.

"Днес учредяваме необходимите структури, за да може Каталуния да бъде готова да осъществи волята, която каталунците ще изразят на референдума", заяви на пресконференция в Барселона областният премиер сепаратист Карлес Пучдемон, представяйки новата си администрация.

В случай на положителен вот на 1 октомври сепаратистите обещават да се отделят от Испания, като за целта са предвидили създаването на собствена данъчна администрация, данъчно осигуряване и дипломатическо ведомство.

Тази седмица сепаратистите, които имат мнозинство в местния парламент, ще гласуват закон за организиране на референдума, като така се излагат на опасност от преследвания и прекратяване на правомощията им за произвеждането на вота.

До този момент областната каталунска хазна събира едва 5 на сто от данъците в Каталуния, а останалото се прибира директно от националната администрация, която впоследствие преразпределя средствата сред всички испански области.

От идването на власт в Каталуния на Карлес Пучдемон през 2016 г. ведомството беше подсилено и вече има 800 служители спрямо предишните 321 и 32 финансови офиса вместо четири преди това.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
аз мисля, че треа да потичат още малко пред камионите и като ги треснат още неколко пъти и ше мирясат с тия "отделяния". Щом не разбират от дума "терористите" да палат тировете и да ги почват, а може и да погърмят тук таме .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Нали. Даже не са десеткии хиляди, а стотици, дори милиони. Населението на Крим е редуцирано от 2 милиона на 4 човека.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
грифин
преди 6 години
Е, неееее... при руснаците винаги има десетки хиляди убити, справка - Луганск, Донецк и отчасти в Крим....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Сигурно пак е работа на руснаците, а......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още