fallback

Меркел очаква трудни коалиционни преговори

Германският канцлер изключи възможността за правителство на малцинството и допусна варианта с коалиция с либералната Свободна демократическа партия и Зелените

07:59 | 25.09.17 г. 10

Германският канцлер Ангела Меркел не можа да каже дали до края на годината ще може да състави ново правителство на Германия, но изключи възможността за правителство на малцинството, предаде DPA.

На журналистически въпрос относно евентуално бъдещо управление в малцинство тя отговори: "Не виждам това". Меркел добави, че има намерение Германия да разполага със "стабилно правителство". Тя отбеляза, че очаква трудни преговори за образуването на управляваща коалиция, но не можа да каже дали новият кабинет ще възникне до края на календарната година.

По повод декларацията на лидера на социалдемократите Мартин Шулц, че те ще излязат в опозиция, канцлерът отбеляза, че "живеем в трудни времена" и че всички партии трябва да обмислят своите отговорности.

Пред телевизионния канал ARD Ангела Меркел допусна възможността за коалиция с либералната Свободна демократическа партия и Зелените.

Христиандемократическата партия на Ангела Меркел печели изборите в Германия, но гласовете не са достатъчни за самостоятелно управление.

Управляващите партии в Германия - консервативнотото обединение ХДС/ХСС и левоцентристката ГСДП - са получили съответно 33,9 на сто и 20,5 на сто на вчерашните парламентарни избори. Това сочат огласени тази сутрин предварителни данни за окончателните резултати от вота, предаде БТА.

Популистката антиимигрантска "Алтернатива за Германия" е взела 12,6 процента от гласовете и за пръв път ще бъде представена в Бундестага. Партията е регистрирала най-висок резултат - 27,0 на сто - в източната провинция Саксония.

След четиригодишно отсъствие либералната Свободна демократическа партия се завръща на федералната политическа сцена след получени 10,7 на сто от гласовете. Партията Левите (бивши комунисти) и еколозите от Зелените са се сдобили с доверието на 9,2 и 8,9 процента от гласувалите съответно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:17 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още