IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партията на Ангела Меркел печели убедително изборите в Германия*

Христиандемократите обаче губят много места в Бундестага, а широката коалиция, управлявала досега, отива в историята

19:29 | 24.09.17 г. 33
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Христиандемократическата партия на Ангела Меркел печели убедително изборите в Германия, показват първите резултати, поръчани от обществената германска телевизия ARD, цитирани от ВВС. Гласовете обаче не са достатъчни за самостоятелно управление.

За консерваторите са гласували 33% от избирателите в страната, а социалдемократите на Мартин Шулц са подкрепени от 20,8% от германците. По-тревожното за Германия е възходът на "Алтернатива за Германия" - за първи път от десетилетия в парламента влиза крайнодясна партия, при това ще бъде третата сила в Бундестага с 13,3% от гласовете.

Избирателната активност е 75,6%, тоест по-висока от постигнатата по време на изборите през 2013 година. 

Резултатите означават, че управляващата коалиция между социалдемократите и христиандемократите губи много места в парламента, посочват анализатори. На предишните парламентарни избори през 2013 година Христиандемократическата партия спечели 41,5% от гласовете, а Социалдемократическата - 25,7%. 

За партията на Мартин Шулц 20-те процента на exit poll-овете днес е исторически минимум. Лидерът призна пред своите поддръжници, че не са постигнали заложените целите, но ще продължат да се борят за своите ценности и обещания, пише Politico.

"Труден и горчив ден за социалдемокрацията", обяви Шулц, след като станаха ясни първите резултати. Ангела Меркел обаче не е разочарована от загубата на подкрепа, макар че призна, че резултатите можеха да бъдат и по-добри. 

Официални коментари от социалдемократите сочат, че при този резултат партията ще бъде в опозиция, съобщава ZDF. Това означава, че статуквото и широката коалиция, която управлява Германия няма да се запази.

Ако тези резултати бъдат потвърдени, Меркел обаче ще има възможност да избира нови коалиционни партньори - либералната FDP, която влиза в Бундестага с 10,5%, и "Зелените", които печелят 9,5% от гласовете.

Лидерът на FDP Кристиан Линднер вече намекна за възможна коалиция. Пред ARD той посочи, че партиите са различни, но целите са общи, но и допълни, че няма да допусне натиск за участие в управлението, само "защото социалдемократите отиват в опозиция по стратегически причини".

Според източници на Politico възможната коалиция между либералите и партията на Ангела Меркел е най-нежеланият вариант за френския президент Еманюел Макрон. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни пък поздрави Ангела Меркел за победата и посочи, че "Германия остава ангажирана с ЕС". 

Шестата партия в Бундестага са левите (Die Linke), които получиха подкрепата на 8,7% от германците.

* Данните са актуализирани към 21:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

28
rate up comment 0 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Ъхъ...на три ракии всиЦко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Хич не се хаби да му обясняваш на шуменския селинджър..." те такова животно нема !"Щот требе малко и да се чете .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 0
scott
преди 6 години
ако тези мои източничи ЛЪЖАТ - НАЧИ ЛЪЖЕМ И АЗ И НЕМА КАНЦЛЕРАКТ, КАКТО ТВЪРДИТЕ!Обаче, май са прави.............................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 1
scott
преди 6 години
По същото време Егон Бар (Egon Bahr), съветник на Вили Бранд, разказва в интервю за "Die Zeit" как Вили Бранд, току-що избран канцлер, бил адски възмутен - представили му за подпис три писма - до посланиците на САЩ, Франция и Великобритания; "бил длъжен да потвърди задължителните условия, приети от военните губернатори в таен договор"; Вили Бранд не искал да подписва "тези унизителни писма"; подписал ги омерзен, и не станал по-щастлив, като научил, че преди него на такова унижение са били подложени и Кондар Аденауер, и Лудвиг Ерхард, и Курт-Георг Кизингер. През октомври 2011 г. във в. "Junge Freiheit" Егон Бар потвърждава всичко, казано в "Die Zeit". За този унизителен документ - след малко.Днес Германия продължава да пребивава в своя статут на окупирана държава. Окупирана от кого? Ентусиазираният отговор - "От кръволока Путин! Смърт на ботоксното джудже!" - не минава. В Германия няма нито една руска база, нито един руски войник. Но базите на САЩ са си там, в Германия. 287 на брой. Според картата на американското военно министерство, не според мен. И не само са там. САЩ "обзавеждат" база "Бюхел" (провинция Райнланд-Пфалц) с 20 американски атомни бойни заряда В61-12 - смъртоносни оръжия от най-нов тип, 80 пъти по-мощни от бомбата, изпепелила в един миг Хирошима. 20 бомби, всяка от които 80 пъти по-смъртоносна от "Хлапака"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 2
scott
преди 6 години
дали Германия е тази, която "прави така"?Всеки, който си мисли, че Германия е независима, суверенна държава със своя воля, греши. Не е. От време на време някой немски политик изпуска нещо нерегламентирано. "Германия е "самолетоносач" на САЩ в Европа. Ние не сме суверенна държава", казва Оскар Лафонтен. "Фактически ние сме протекторат на САЩ", казва Курт-Георг Кизингер (третият федерален канцлер). Лафонтен е ляв, Кизингер - десен. Преди 10 години в книгата "Немската карта" ("Die deutsche Karte") бившият шеф на западногерманското военно контраразузнаване ген. Герд-Хелмут Комоса (Gerd-Helmut Komossa) заговори за някакъв тайнствен документ - Kanzleracte. По същото време Егон Бар (Egon Bahr), съветник на Вили Бранд, разказва в интервю за "Die Zeit" как Вили Бранд, току-що избран канцлер, бил адски възмутен - представили му за подпис три писма - до посланиците на САЩ, Франция и Великобритания; "бил длъжен да потвърди задължителните условия, приети от военните губернатори в таен договор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 4
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Но вие това не го осъзнавате, нали?Разбирам ви напълно. Това се дължи на по скоро елементарното ви ограничено мислене, затворено от собствения ви ограничен умствен капацитет като кутия с определени размери, от която по далеч от нейните граници, нито можете да виждате, нито да мислите. Просто толкова ви е хоризонта на мирогледа ви и границите на умът ви. Вие просто не можете да надскочите себе си и да погледнете малко по далеч от затвореното пространство, в което живеете и съществувате. Същото е и с великата ви глобализация и евроатлантически ценности. Искам да ви попитам нещо, психодесни. След като се глобализират всички държави, тогава как ще продължи глобализацията ви, след като няма какво вече да се глобализира? Според вас докога ще може да продължават държавите да натрупват дълг? И мислите ли, че прословутите ви евроценности ще карат вечно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 5
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Гледам психодесните днес са се превъзбудили нещо...Ама моля ви се пийте ги тези хапчета бе, другари!Вие какво си мислите? Че това ще продължи вечно и така ще кара завинаги?Хм.. смеш,ници, няма нищо вечно във самата Вселена, както и самата Вселена. Всичко е преходно и рано или късно Меркелица ще си отиде, ще дойде друг и той ще си отиде и т.н. Това важи и за Путин и за Доналд и за Тиквун.... Вие просто не осъзнавате, че същия този корпоративен неолиберален елит. който в момента е на власт, и който слага собствен политически елит по върха за контрол и управление на масите ще си отиде. Рано или късно народа ще му писне и ще ги разкара или пък ще стане война или тотален финансов крах както е тръгналоз защото това с натрупването на дългове не може да продължава вечно и всяко нещо си има край или нещо друго съвсем различно и цялата система, която съществува в момента ще си замине и ще дойде друга. Дали по добра или по лоша.. както казват руснаците паживьом-увидим..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 5
georgi_shum
преди 6 години
Има я само в к.ухата ти главица :). Първо "канцлер акт" няма :) Второ, дори и да приемем, че това чудо съществува (а то не, пак казвам),де.билите лансирали и подкрепящи тая теория казват, че тоя т. нар акт се подписва от Канцлера (т.е дава му се текст с условия за подпис). Не от президента на САЩ :)Така че - не мисли :) Не ти се отдава и само още повече се излагаш. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 4
scott
преди 6 години
Таз сутрин ме затерза следниа въпрос:Какво парвиме, ако Тръмп не подпише канцлеракта за Меркел?Такава вероятнос, струва ми се, има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 16 rate down comment 2
michaelis21
преди 6 години
В Германия и един Бойко да сложиш, ще управлява успешно.Искам да я видя Меркел във икономически проблемнатичната Франция, със техния разглезен електорат как би управлявала.Германия има търговски излишък, има рамото на ЕП, ЕЦБ, ЕК, германците работят, няма африкански/азиатски съсловия, експортно ориентирана страна, качествени продукти.Лесно е да си начело на тази държава.Естествено, Меркел си ритна колкото можа канчето със емигрантската толерантност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още