IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитските инвестиции в Русия ще надхвърлят 1 млрд. долара

Русия очаква историческа визита на краля на Саудитска Арабия, която може да даде тласък в отношенията между двете страни

11:30 | 03.10.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Обемът на инвестициите, които прави Саудитска Арабия в Русия, ще надхвърли 1 млрд. долара, прогнозира директорът на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев, цитиран от ТАСС. Той очаква подписването на множество сделки между двете страни по време на визитата на краля на Саудитска Арабия в Москва, планирана за 5 октомври.

С посещението на краля е свързана и друга прогноза на руските власти - енергийният министър Александър Новак каза, че ще бъде подписано споразумението за създаване на руски-саудитски инвестиционен фонд за енергетиката, чиято стойност също е в размер на 1 млрд. долара.

За първи път Русия посреща краля на Саудитска Арабия и в страната определят това посещение като "историческо". Разговорите ще се проведат на фона на все по-близките отношения между Москва и Риад, основно около действията за стабилизиране на петролните пазари.

ТАСС напомня, че през септември 2016 година двете страни са подписали споразумение за съвместни действия на петролните пазари, което даде възможност за съкращаване на добива в рамките на ОПЕК.

В резултат на новосъздадените връзки стокооборотът между двете държави се увеличи с 30% за първото полугодие на тази година и вече достига 430 млн. долара. Според руските анализатори обаче има още потенциал в икономическите отношенията между Русия и Саудитска Арабия. В Москва се надяват, че визитата на краля ще даде нужния тласък.

Руският фонд за преки инвестиции и суверенния фонд на Саудитска Арабия Public Investment Fund създадоха съвместна инвестиционна платформа на стойност 10 млрд. долара, посочва още ТАСС. Именно благодарение на тази платформа се реализират инвестициите на Саудитска Арабия на територията на Русия в редица сектори, сред които петролна индустрия, инфраструктура и логистика.

Има силен интерес и на руските компании да работят по проекти в Саудитска Арабия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
щот при терористите от Масква правата на човека не важат .... и знаят че тия не са путтки като евроггейовете и ше има бомба в тиквата ако ръчкат исляма в Руслямистан .... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Културен обмен ...нали щели да правят увеселителен бизнес в Арабията ...по подобие на Америка и Европа ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
0pk
преди 6 години
СА инвестира в енергетиката на руснаците и в джамии за европейците :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още