fallback

И Fitch може да понижи рейтинга на Каталуния

Политическото напрежение между централното правителство и региона вероятно ще се увеличи в краткосрочен план, смята агенцията

10:00 | 06.10.17 г. 7
Автор - снимка
Създател

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings предупреди, че може да понижи рейтинга по държавния дълг на Каталуния. И друга агенция за кредитен рейтинг - Standard & Poor's, публикува подобен доклад по-рано през седмицата на фона на засилващото се напрежение с Мадрид, което ескалира заради натиска за отделянето на региона.

Според Fitch политическото напрежение между централното правителство и Каталуния „вероятно ще се увеличи в краткосрочен план“. „Това може да доведе до непредвидими събития, включително потенциално премахване на държавните фондове за ликвидност в Каталуния", добавя агенцията за кредитен рейтинг, цитирана от Ройтерс.

Кредитният рейтинг на региона вече е в спекулативната категория "BB". Fitch оправдава решението си с "непредсказуемите събития", които могат да се случат, включително "възможни смущения" в ликвидността, до която има достъп Каталуния, макар и "това да не е най-вероятният сценарий в момента" според агенцията. 

Късно в сряда S&P Global Ratings обяви, че поставя облигациите на региона в списъка за наблюдение и потенциално понижение на рейтинга, като постави оценка "credit watch negative". "Виждаме опасност тази ескалация да навреди на координацията и комуникацията между двете правителства, което е от съществено значение за способността на Каталуния да обслужва дълга си навреме и изцяло", пише в изявлението на S&P.

S&P също се обосновава с ескалацията на политическия конфликт между централното правителство на Испания и местните власти на провинцията след референдума в неделя. Оттогава конфликтът ескалира, след като испанското правителство отхвърли каквото и да било посредничество в кризата с Каталуния и призова местния премиер Карлес Пучдемон да се върне на пътя на закона, "от който изобщо не биваше да се отклонява". По-рано през деня Пучдемон нарече централното правителство "безотговорно" заради отказа му да приеме посредничество. 

Каталуния е основен двигател за икономическия растеж на Испания и генерира около 19% от БВП на страната.

Основният борсов индекс на Испания IBEX 35 се възстанови в четвъртък от резките спадове в началото на седмицата, тъй като испанското правителство предприе стъпки за блокиране на отцепването на Каталуния. Fitch заяви, че очаква сегашното напрежение между Мадрид и каталунските власти да се смекчи.

„В средносрочен план нашето предположение е, че сегашното напрежение ще се облекчи и подкрепата на централното правителство за Каталуния при обслужването на дълга ще продължи", посочва агенцията.

Всичко за събитията в Каталуния следете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:27 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още