fallback

Европейските акции поеха надолу

Акциите на Airbus поскъпнаха, след като компанията обяви, че работи по канадски проект за производство на пътнически самолети за средни разстояния

20:11 | 17.10.17 г.

Европейските пазари затвориха с понижения, като във фокуса на инвеститорите беше политическата и икономическата ситуация в еврозоната, пише CNBC.

Паневропейският Stoxx 600 се понижи с 0,25%, като повечето сектори останаха на червена територия. Британският FTSE отписа 0,14% от стойността си, германският DAX затвори със спад от 0,07%, а френският CAC се понижи с 0,03%.

Източник: CNBC

Компаниите в туристическия и развлекателния сектор се представиха най-слабо във вторник, понижавайки се с 0,6%. Британската Merlin Entertainments заяви, че терористичните атаки в Обединеното кралство и неблагоприятното време през ключовия летен търговски период са възпрепятствали бизнеса през 2017 г. Акциите на компанията поевтиняха с 15%.

В същото време образователната група на Великобритания Pearson обяви "добър напредък" през първите шест месеца на годината. В интервю за CNBC главният изпълнителен директор Джон Фалън заяви, че резултатите са "окуражаващи", в момент когато издателите по света продължават да се борят с възхода на цифровите технологии. Акциите на компанията поскъпнаха с повече от 7%.

От своя страна Danone съобщи, че основният ръст на продажбите се е ускорил през третото тримесечие, което е подкрепено от нарастващото търсене на някои от нейните продукти в Китай. Акциите й повишиха цената си с почти 2% след добрите новини.

Друга новина от по-важните корпоративни събития във вторник идва от европейския самолетостроителен концерт Airbus, чиито книжа скочиха с повече от 4% благодарение на необичайната сделка без заплащане с канадския Bombardier, която разгневи американският им конкурент Boeing. В съвместно изявление двете компании обявиха, че ще работят по канадския проект за производство на пътническите самолети за средни разстояния „CSeries“. Airbus купува контролния пакет акции (50,01 %).

В политически и икономически план управителят на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни заяви, че на централната банка все още ѝ се налага да балансира нуждата да подкрепя създаването на работни места и растежа с темпа на инфлацията, която се ускорява по-силно от целта. Той потвърди повишение на лихвените проценти през следващите месеци.

По-рано във вторник официални данни показаха, че инфлационният темп във Великобритания е достигнал 3%, което е доста над целта на АЦБ от 2%. Голяма част от ръста се дължи на поевтиняването на паунда след вота за Brexit миналата година, което вероятно ще бъде временен двигател на ръст на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:08 | 16.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още